Сръбският посланик: Оградите няма да спрат бежанците

Сръбският посланик: Оградите няма да спрат бежанците
Владимир Чургус
A A+ A++ A

Сърбия има голям опит с бежанците. Страната прие между 400 и 800 хил. през 90-те години по време на Гражданската война и разпада на Югославия. Ролята на Европейския съюз е много по-голяма, отколкото виждаме сега. Сърбия, Македония и Гърция не са мястото, където бежанците искат да останат. Досега Сърбия не е искала помощ от международните организации. Помощта, която до момента е дадена, е само „капра в морето“. Това заяви посланикът на Сърбия в България Владимир Чургус по повод бежанската криза пред БНР.

„Сръбският народ е готов да приеме бежанците, идващи от Близкия Изток и да им помогне, според възможностите си. Сърбия, както и останалите държави от региона обаче, няма достатъчно ресурс, за да се справи. Проблемът трябва да бъде решен там, където се е зародил. И вън и вътре от ЕС, Сърбия ще призовава за съвместно решаване на проблема с мигрантите”, коментира Чургус.

Той коментира, че оградите никога и на никого не са помогнали.

„Като дипломат моята роля е да разрушавам тези огради. Издигната е тази ограда, но не е прекъснато влизането на бежанците в Унгария. Целта на бежанците не са нито Унгария, нито Сърбия. Целта им са страните, в които могат да намерят своя мир и работа. Докато Европа не разбере това, ще има проблем”, каза още Владимир Чургус.

#Владимир Чургус #Сърбия #ЕС #бежанци #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"