Обсерваторията в Рожен е пред фалит, учени молят за дарения

Обсерваторията в Рожен е пред фалит, учени молят за дарения
Снимка: www.obekti.bg
A A+ A++ A

Националната астрономическа обсерватория „Рожен” е пред финансов колапс, защото няма пари дори за сметките за ток и вода, предаде Нова телевизия.

Учените се опасяват, че обсерваторията ще спре работа, а изключително скъпата апаратура ще бъде загубена. Те молят за дарения, с които да спасят базата.

Ако спешно не се намерят 264 000 лева, туристическите обиколки ще останат в историята. Ще спрат и научните изследвания на най-голямата обсерватория в Югоизточна  Европа.

Обсерваторията е оборудвана с 6 телескопа: универсален 2 метров Ричи Кретиен Куде (Ritchey-Chretien-Coude, RCC или РКК) рефлектор на Carl Zeiss Jena, 50/70 cm Шмидт (Schmidt), 60 cm Касегрен (Cassegrain), построен със собствени сили 15 cm слънчев коронограф, 30 cm MEADE, 18 cm менисков-Касегрен (Meniscas Cassegrain). НАО “Рожен” осигурява наблюдения по широк клас астрономически и астрофизически задачи – от динамика и физика на тела от Слънчевата система, до извънгалактични изследвания: астероиди и комети, спектри на звезди от различни класове и видове променливост, звездни купове, близки и далечни галактики, квазари.

Електрическата инсталация не е ремонтирана от 30 години. От спешен ремонт се нуждаят куполите и телескопите, а пораженията нанесени от дъжд и сняг през годините са оставили отпечатъци навсякъде.

#Рожен #пари #обсерватория #наблюдения #телескоп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »