Ще има извънредна среща на ЕС за миграционната криза

Ще има извънредна среща на ЕС за миграционната криза
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Късно снощи представители на председателя на ЕС - Люксембург, обявиха че ще бъде проведена извънредна среща на външните министри във връзка с миграционната криза. Заседанието ще се проведе на 14 септември в Брюксел.

Като мотивировка, лидерите посочиха „безпрецедентните измерения“ на миграцията в и извън ЕС'', съобщава БНР.

Заседанието след 2 седмици ще бъде насочена към ''политиката на връщане на нелегалните имигранти в родните им страни и преследването на трафикантите на хора'', пише Люксембургския министър по миграцията и убежището Жан Аселборн. 

Представители на агенцията за охрана на външните граници ФРОНТЕКС и Европейското бюро за убежище ще изнесат доклади.

Повечето държави, както и България, досега отхвърлят задължителните квоти. Все още ЕС не е постигнал съгласие дори за солидарното разпределяне на 40 хиляди души от Италия и Гърция.

Обявената среща идва след неформалните разговори през уикенда в Париж между силовите и транспортните ведомства на 8 Шенгенски държави плюс Великобритания, породени от осуетения терористичен акт в международния влак „Талис.“

Там присъстваха и комисарите по миграцията Димитрис Аврамопулос и по транспорта Виолета Булц, които обещаха законодателни мерки за обмен на данни от списъците с пътници във влаковете, за по-бързото откриване на терористи.

На Парижка среща Франция, Германия и Великобритания настояха за незабавно разполагане на пунктове за регистрация с пръстови отпечатъци на мигрантите в Гърция и Италия и публикуване на списък със „сигурни държави“, от които да не се приемат бежанци – мерки, които Комисията в Брюксел предложи още през месец май.

Появи се и призив и за поправки в Кодекса на Шенгенските граници, срещу което Еврокомисията е против и за което всяка страна-членка отново има право на вето.

 

#Шенген #ЕС #външни министри #Димитрис Аврамопулос #Франция #Германия #Великобритания #ФРОНТЕКС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »