Даниел Митов: Има разлика между бежанци и икономически мигранти

Даниел Митов: Има разлика между бежанци и икономически мигранти
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският външен министър коментира бежанската криза и недостатъчните и неефективни мерки, предприети в ЕС за справяне с проблема.

В интервю за в. ''24 часа'', той подчертава, че регионът на Балканите се превръща във все по-използван имиграционен маршрут.

„..трябва да правим разлика между бежанци и икономически мигранти, а отношението към едните и другите трябва да е различно. Това ни липсва като елемент от европейската стратегия и очевидно трябва да стигнем до премодификация на настоящата стратегия. От повече от половин година на европейските съвети говорим за борба с имиграционния натиск, но очевидно той не намалява. Явно трябва да има по-сериозен разговор и да се добавят нови елементи. Работата с трети държави, особено по реадмисията и репатрирането, трябва да се засили. Борбата с трафикантите на хора е основен елемент също. Но всичко това е борба с ефектите, а не с корените на проблема. Трябва да си дадем сметка, че това е свързано с проблемните държави в Близкия изток и Северна Африка и особено с т.нар. “Ислямска държава” (ИД). Опасявам се, че това, което се прави до момента, не създава условия за отслабване на силата на ИД. Напротив, ИД продължава да се разширява и да печели легитимност на териториите, където се е настанила като организация. Създава архитектура на квазидържавност, несъвместима с ценностите на цивилизования свят. Крайно време е това да започне да ни тревожи. Затова трябва да променим подхода и да добавим нови елементи към стратегията си за борба с ИД. Тези разговори трябва да започнат възможно най-скоро”, допълва Митов.

Късно вечерта в неделя беше обявена извънредна среща на външните министри на ЕС, която ще се състои на 14 септември в Брюксел. Там ще бъде обсъдена бежанската криза и начините ситуацията да бъде облекчена.

#ЕС #бежанци #Даниел Митов #бежанци #мигранти #криза #мерки #ефективност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »