Кънев, Лукарски и Кунева се събират на "Раковски" 134 за предизборно споразумяване

Кънев, Лукарски и Кунева се събират на "Раковски" 134 за предизборно споразумяване
A A+ A++ A

В централата на СДС днес следобед сядат на една маса лидерите от Реформаторския блок, за да изгладят противоречията предвид наближаващия краен срок за регистрация на изборните листи в ЦИК - 9 септември. Домакин на срещата ще е Лукарски, но инициативата за тови разговор е на Радан Кънев.

Предварителната информация е, че лидерите ще заседават, докато стигнат до крайно решение.

Поканени са председателите на партиите от блока - Меглена Кунева от "Движение България на гражданите", Радан Кънев отДСБ, Божидар Лукарски от СДС, Николай Ненчев от БЗНС и Корман Исмаилов от Народна партия "Свобода и достойнство". В  разговора вероятно ще участва и ръководителят на предизборния щаб Найден Зеленогорски, който е от формацията на Кунева.

Според наблюдатели най-тежките висящи въпроси са кои ще са кандидатите в Пловдив и Варна, кой ще оглавява софийската листа и най-важно - ще има ли единна регистрация в ЦИК или партиите ще останат в свободна връзка.

Решение още днес не е възможно предвид напрежението между някои от лидерите, проличало и по-рано днес от публичните им изявления.

В сутрешните телевизионни блокове по едно и също време Радан Кънев и Меглена Кунева коментираха с раздразнение предишни свои изявления, въпреки че не отхвърлята основната теза за единно явяване на вота. Подсказано бе, че дори е било изготвено първоначално споразумение, изпратено да всички партии в блока.

Преди това от формациите на Кунева и Лукарски изпратиха декларация до медиите, в която написаха, че са несъгласни с опитите на партньорите им от Реформаторския блок "да подменят сериозния политически разговор за единната регистрация на блока за местните избори с неистини, представени пред медиите".

По информация на "Дневник" неразбирателството идва основно заради проблеми между местните структури на партиите в страната. В София вече било постигнато съгласие и нямало проблеми. 

Според политици в ДСБ проблем е и отделянето на структури на "Движение България на гражданите", които издигали и подкрепяли отделен кандидат от останалите формации. За пример се сочи Свищов, където хората на Кунева не искат да подкрепят досегашния кмет Станислав Благов за пети мандат.

От ДСБ и от "Движение България на гражданите" били притеснени от поведението на СДС, чиито местни структури подкрепяли кандидати на ГЕРБ, без да уведомяват партньорите си в блока.

 

#Реформаторския блок #Радан Кънев #Меглена Кунева #Божидар Лукарски #Николай Ненчев #Корман Исмаилов #Найден Зеленогорски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"