Австрийски министър предложи спиране на еврофондовете на страните, отказващи бежанци

Австрийски министър предложи спиране на еврофондовете на страните, отказващи бежанци
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавите от Европейския съюз, които отказват да приемат повече бежанци, не трябва да получават финансова помощ по европейски програми. За това призова министърът на вътрешните работи на Австрия Йохана Микъл-Лайтнер, предаде Франс прес и БТА.

Натискът върху правителствата трябва да бъде по-голям, каза министърът и изтъкна като възможност намаляването или пълното спиране на финансовите помощи, отпускани от Брюксел.

Германия, която очаква да приеме 800 000 кандидати за убежище през 2015 г. - четири пъти по-голям брой в сравнение с 2014 г. - настоява за по-равномерно разпределение на бежанците между страните членки, които обаче не са единодушни по този въпрос.

Еврокомисията иска да разпредели лицата, търсещи убежище, в европейските страни, за да облекчи страните, в които тези хора пристигат. Разпределението на доброволен принцип обаче се сблъсква с липсата на желание у някои страни, сред които Унгария, Словакия и Словения.

Днес Унгария позволи на мигранти да отпътуват с влакове към Австрия и Германия, предадоха Франс прес и Ройтерс. Унгарската държавна телевизия М1 поясни, че мигрантите, които имат валидни документи и билети за влака, ще мога да отпътуват. На влаковете за Виена, Берлин и Мюнхен днес се качиха стотици мигранти, които прекараха дни наред из гарите на унгарската столица. Повечето от тях са сирийски бежанци.

#Австрия #еврофондове #бежанци #Трани #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"