Унгарската полиция спира временно влаковете от Будапеща

Унгарската полиция спира временно влаковете от Будапеща
Бежанци се качват на влаковете за Австрия и Германия Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Заповедта за евакуация дойде, след като стотици имигранти се опитаха едновременно да се качат на влакове за Австрия и Германия. Местните власти осигуриха масово полицейско присъствие, за да предотвратят блъсканица. Гарата остава затворена за неопределено време. 

Междувременно стана ясно, че вчера във Виена от Унгария с влакове са пристигнали 3650 имигранти, съобщава БНР. Според местната полиция това е рекорд от началото на по-големия приток на бежанци през юли. 

Австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер поиска от Германия да разясни позицията си относно правилата на Европейския съюз за предоставяне на убежище, за да не бъдат давани фалшиви надежди на бежанците в Унгария, съобщи Ройтерс.

Миналия месец Берлин обяви, че ще дава на бежанците от Сирия специален статут. Германия преустанови връщането на сирийски кандидати за убежище в страните, от които те са влезли в Европейския съюз.

Снощи стотици имигранти достигнаха и Бавария, след като унгарската полиция изненадващо спря да пречи на бежанците на железопътната гара в Будапеща да се качват на влаковете в западна посока. Само до полунощ в Розенхайм и Мюнхен пристигнаха между 500 и 600 души. Те са били посрещнати от местни жители с вода и храна.

Германският канцлер Ангела Меркел призова за толерантност и разбиране към новодошлите бежанци, с които Германия ще има ресурса да се справи. 

Много от новодошлите изказаха благодарност на Германия, която се съгласи да приеме всички бежанци от Сирия, съобщи А Ер Де. 

''Избухна кола-бомба, тук ме простреляха, и с брат ми решихме да напуснем Сирия. С по-малкия ми брат искаме по-добър живот, да продължим да учим. Аз учех за строителен инженер в университета в Дамаск,'' сподели един от първите пристигнали бежанци в Мюнхен. 

Хуманитарни работници, които съдействат на бежанците в Унгария, заявиха, че мерките на правителството срещу имигрантската вълна струват на страната цяло състояние. 

''Само за последните десет дни унгарската държава е наляла в сивата икономика толкова пари, колкото е похарчила за бежанците през цялата минала година,'' заяви Сузана Сохар от организацията "Помощ за мигрантите". 

Според някои анализи подслоняването, обработването на документи и осигуряване на охрана, струват на Унгария 270 милиона евро. 

#Унгария #Германия #влакове #мигранти #бежанци #Розенхайм #Йохана Микъл-Лайтнер #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"