''Квадрат 500'' с безплатен вход на 10 септември

''Квадрат 500'' с безплатен вход на 10 септември
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националната галерия "Квадрат 500" отново ще е с безплатен вход на 10-и септември съобщи пресцентърът на Министерството на културата. Откакто бе открита в края на май галерията е посрещнала над 55 000 посетители.

Всеки втори четвъртък галерията отваря врати безплатно за всеки, който желае да я посети.

На 10-и септември входът ще е безплатен и за експозициите в Двореца на пл. "Княз Александър Първи", в Музея на християнското изкуство в криптата на храм-паметника "Св. Александър Невски", в Музея на социалистическото изкуство и в "Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство" (САМСИ). 

През месец септември, една от основните атракции в "Квадрат 500" ще бъде творбата на именития български живописец Николай Павлович (1835-1894) "Портрет на Петър Берон", представена в зала 2 на галерията.  

Д-р Петър Берон е изобразен в профил – навярно само така художникът е можел да направи бърза моливна скица, без да бъде забелязан. Той не е разрешавал да бъде фотографиран или да му бъде изработен портрет.

Художникът и ученият се запознават вероятно през 1854 г., когато Павлович следва във виенската Художествена академия. С финансовата подкрепа на д-р Петър Берон той продължава обучението си там още една година, след което се записва в мюнхенската Художествена академия.

През есента на 1858 г. двамата заминават за Крайова, където няколко месеца Павлович прави цветни илюстрации към научните трудове на Берон и по-специално за "Космобиографически атлас" и "Космобиологически атлас".

#галерия #музей #експозиция #художник #Петър Берон #учен #Крайова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"