Миков: Не се вижда българската позиция в общоевропейската тревога за бежанците

Миков: Не се вижда българската позиция в общоевропейската тревога за бежанците
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството не дава достатъчно информация и не доказва, че се вземат необходимите мерки по такава важна тема като бежанците, затова продължаваме да настояваме за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност при президента,  заяви на пресконференция в централата на БСП лидерът на партията Михаил Миков.

Миков бе категоричен, че не се вижда българската позиция в тази общоевропейска тревога, която води до извънредни заседания на съвета на министрите и послания за възможни отражения върху Шенген – един процес, който за България е изключително важен. Според председателя на БСП България понася тежки репутационни последици от австрийската трагедия с бежанци, в която очевидно са замесени българи.


Илияна Йотова: Управляващите отказват да имат позиция по бежанската криза

„Буди огромна тревога фактът, че българското правителство не е готово и няма позиция по отношение на трагедията с бежанците и все по-задълбочаващата се хуманитарна криза“, каза и евродепутатът от БСП/ПЕС Илияна Йотова.

По нейните думи още по-голяма тревога е фактът, че отказват да имат позиция и изправят евродепутатите в сконфузна ситуация. Тя обясни, че след няколко дни в Страсбург ще влезе по спешност темата за бежанците. „Няма как да се изправим в залата като представители на гранична държава, външна граница на ЕС, и да се обърнем към г-н Юнкер с думите: „Вие като началник решавайте какво ще правите“, коментира Йотова. Според нея не е случайно, че на 14-15 септември ще има извънредна среща на вътрешните министри.

„Нашата парламентарна група и ръководството на БСП настояват да се знае г-жа Бъчварова с каква българска позиция ще отиде на тази среща. Ние добре знаем защо няма такава позиция, но това не оправдава това предателство“, категорична е тя.

Евродепутатът е на мнение, че Бойко Борисов и управляващата коалиция не желаят да има конкретна позиция, защото приемането на квотите до голяма степен ще попречи на техните успехи в предстоящите избори, защото знаят, че това е непопулярна тема сред българското общество.

„Ако се изкажат прекалено сериозно и критично и в посока на това да бъдат взети всякакви мерки за неприемането на бежанците, това ще търпи сериозна критика от Европа“, подчерта Йотова. Тя добави, че опасностите пред България се увеличават.

„Колкото и да е оскъдна информацията от Държавната агенция за бежанците и Гранична полиция, нашата информация е, че потокът на хората, които преминават през държавата се увеличава“, поясни евродепутатът. По нейните думи повече и все по-авторитетни стават гласовете в Европа, които говорят за временно затваряне на Шенгенските граници. „Това за България означава да станем буферна зона, между страните от Третия свят, откъдето идват бежанците, и Шенгенска Европа“, подчерта тя и попита риторично как ще се справим.

Илияна Йотова коментира и, че са много притеснителни гласовете, които настояват ЕК да наложи временно спиране на европейското финансиране за държавите, които не са решили въпроса с бежанците. Според нея всички тези теми са от компетенциите на КСНС при президента, където може да бъде изложена необходимата информация и да се формира българската позиция.

„Въпросът е сериозен и се отнася до бъдещото развитие на страната. Ние настояваме да бъдат изслушани министрите Кунева и Бъчварова, а защо не и министър-председателят преди тези срещи на европейско ниво, така и свикване на КСНС при президента“, заключи Илияна Йотова.


#Михаил Миков #БСП #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »