Боян Петров потегля към Манаслу до дни

Боян Петров потегля към Манаслу до дни
A A+ A++ A

Алпинистът Боян Петров, който през миналия сезон изкачи К2, Броуд пик и Канчендзьонга за по-малко от 100 дни, до дни се отправя на нова експедиция с  намеренияе да изкачи поне два осемхилядника.

Основната цел е единственият неизкачван досега от българин осемхилядник - Манаслу, а нататък опциите са Дхаулагири, Еверест и Макалу, разказва в интервю за "Дневник" катерачът. По думите му Еверест е малка вероятност, защото няма да му стигне бюджетът - таксата е в пъти по-висока, макар като цяло есенните такси в Непал да са 50% по-ниски от пролетните.
  
Боян Петров смята, че експедиция с по-малко от два осемхилядника ще е отстъпление след успеха му миналата година.

"В момента съм в последния етап от подготовката. Изчистили сме въпроса с коя агенция ще катеря. Подготовката протече изключително добре. Последните две бягания до Копитото бяха с феноменални резултати и мога да кажа, че силата е в мен. Вече съм 80-81 кг, хем да не мръзна, хем да не ми тежи, хем да съм основно мускули. Парите са събрани. Вече съм разпределил кое за какво ще отиде. Цялата екипировка е закупена", разказва Боян Петров.

"Във височинния алпинизъм възрастта над 40 г., при която в другите спортове ставаш ветеран, при нас е златният период. Тогава си все още достатъчно силен и достатъчно разсъдлив. За мен 2 по 8000 метра е минимумът", добавя той.

Алпинистът, който страда от диабет, но успя да овладее хормоналните дисбаланси, ще направи експеримент по поръчка на един от спонсорите, "Цибалаб". "Ще измерим хормони в София в нормална среда и след слизането ми от върха, за да видим дали има повишение на нивата на определени хормони. Специфичното е, че ще трябва да си взема кръв след слизането в лагера след това трябва да я съхраня в леда. Като тръгна надолу да я сложа в хладилник в Катманду и по-най-бързия начин да дойда в София", обясни Петров.

"Искаме да изследваме състоянието и евентуално да докладваме измененията на физиологията на някой конгрес. Това е научното предизвикателство, което ще видим на място дали ще проработи. Никой не го е правил, но сега летя с хеликоптер и това ще улесни бързината на пренасянето", добавя алпинистът.

 

#Боян Петров #Манаслу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"