Най-после: започват 72-часови проби на завода за боклук

Най-после: започват 72-часови проби на завода за боклук
A A+ A++ A

Дългоочакваният завод за преработка на отпадъци в столицата най-после влиза в експлоатация. Първите 80 т софийски боклук бяха разтоварени в бункера и потеглиха към линиите за механично разделяне. Кметицата Йорданка Фандъкова и заместничката й по екология Мария Бояджийска проследиха процедурата.

До 7 септември във фабриката трябва да постъпят 500 т, за да почнат 72-часови тестове на инсталациите. Едва след тях на обекта може да бъде издаден акт 16 и заводът за преработка на отпадъци на София да заработи на пълни обороти.

“Целият процес е автоматизиран, дори найлоните ще се разделят по цветове”, обясни шефът на общинското предприятие за механично-биологично третиране на отпадъци Николай Савов.

Пресяването на отпадъка се прави от барабанни сита. Фракцията над 200 мм, която излиза от тях, отива за ръчно сортиране, а по-малката - в сградата за биологично сушене с 26 клетки. След като престои там и отпадъкът се изсуши, той отива в сградата за производство на гориво. Там се извличат черните и цветните метали, стъкло и инертни материали.

Фабриката ще преработва по 410 000 т годишно, като натоварването до достигане на максималния капацитет ще трае от 3 до 6 месеца.

Произведеното гориво от боклука ще се ползва от циментовите заводи и от “Топлофикация–София”. Първото количество от него се очаква в края на годината.

 

#завод #отпадъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"