Активира се щабът на НАТО в София

Активира се щабът на НАТО в София
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Щабният елемент за интегриране на силите на НАТО в България ще бъде активиран на официална церемония в София днес.

НАТО задейства щабовете в шест страни-членки в Централна и Източна Европа, за да подсили отбраната си на фона на руските действия в Украйна - в Литва, Латвия, Естония, Полша и Румъния. Щабните елементи за интегриране ще бъдат активирани по едно и също време, съобщава БГНЕС.

От българското Министерство на отбраната припомнят и че решението за създаването на щабни елементи за интегриране на силите на НАТО в страните-членки на Алианса беше взето на Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г.

Предвижда се личният състав на щабът у нас да достигне 41 души, от които 20 българи. Командирът му у нас е полк. Стайко Прокопиев. Щабната структура ще бъде за командване и управление на батальонно ниво, ще провежда подготовката на придадените му формирования и ще подготвя и поддържа съоръжения и оборудване при криза.

Щабът в София ще бъде открит на официална церемония, на която ще присъстват президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев и заместник-помощник генералният секретар на НАТО Джеймс Апатурай.

Самият център ще се намира в сградата на булевард „Тотлебен” № 34, така нареченото МО 2. Парите, необходими за работата на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България, се осигуряват по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP), както и от бюджета на Министерството на отбраната. За проектирането, авторския надзор и изпълнението на строително–монтажните и ремонтни работи, необходими за изграждането му, както и за консултантските услуги по тези дейности, са вложени 1 847 628 лева по NSIP.

За комуникационното оборудване са планирани 2 000 000 лева, които ще бъдат осигурени също по NSIP. Национален ангажимент е издръжката на Щабния елемент, за което до края на годината са планирани около 371 000 лв., които ще бъдат осигурени от бюджета на МО. 

#НАТО #център #България #Литва #Латвия #Естония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »