Виктор Орбан търси съдействие за справяне с бежанската вълна

Виктор Орбан търси съдействие за справяне с бежанската вълна
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Унгарският премиер Виктор Орбан ще бъде в Брюксел за да иска съдействие от европейските лидери срещу бежанската вълна в страната му.

Над 140 000 имигранти преминаха сръбско-унгарската граница от началото на годината досега. Преди седмица унгарските власти приключиха изграждането на телена мрежа, която обаче не спря пришълците. Две хиляди от тях вече два дни чакат пред отцепената железопътна гара в Будапеща с надеждата, че ще им бъде позволено да отпътуват за Германия.

Докато разговорите на високо равнище по темата за бежанците продължава, светът беше шокиран от снимки на починало сирийско момченце, изхвърлено на турския бряг, пише в. ''Индепендънт''. 

Британският ежедневник обяснява собственото си решение да публикува тази снимка с това, че често с повърхностните думи за „продължаващата криза с имигрантите”,лесно се забравя реалността за отчайващото положение, пред което са изправени много от бежанците.

 

Момчето на снимката е едно от 12-тимата сирийски бежанци, опитали се безуспешно да прекосят Средиземно море в две лодки, плаващи към гръцкия остров Кос. Според турската информационна агенция „Доган” три деца и една жена от малката лодка са се удавили. Двама души са оцелели, доплувайки обратно до брега със спасителни жилетки.

Британският премиер Дейвид Камерън и министърът на отбраната Филип Хамънд са критикувани за нехуманния език, с който описват бежанците. Камерън нарече бежанците „рояк” , а по-късно каза, че „няма да им даде да пробият до неговата страна”.

#бежанци #Сирия #мигранти #Турция #Брюксел #Сърбия #Унгария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"