ДНК уличи българските трафиканти за трагедията с бежанците в камиона

ДНК уличи българските трафиканти за трагедията с бежанците в камиона
A A+ A++ A

ДНК анализът от пробите, взети от шофьорската кабина на камиона-убиец, в който австрийската полиция откри 71 починали имигранти, е потвърдил участието на арестуваните в Унгария четирима българи и един афганистанец в трагедията, съобщи АФП, като се позовава на главния следовател в Австрия.

В петък срещу останалите трима заподозрени бяха повдигнати обвинения за „участие в организирана престъпна група“.

Имигрантите, които бяха намерени в товарната част на камион на магистрала в Австрия, най-вероятно са се задушили, малко след като са били натоварени на камиона от трафиканти в Унгария, съобщи австрийската полиция.

Предварителната аутопсия на 71 души е показала, че „ако се вземе предвид броят на хора и липсата на кислород, е вярно да предположим, че задушаването е станало съвсем скоро“, каза полицейският говорител Ханс Петер Доскозил. Той допълни, че окончателното становище ще отнеме още пет или шест седмици.

Единият от предполагаемите шофьори – 32-годишният Цветан Цветанов по време на появяването си пред български съд в четвъртък, отрече да е знаел, че в товарната част на камиона има хора. Обвиненията срещу него включват „участие в организирана криминална група, контрабанден трафик и предумишлено убийство на 71 души“.

Според полицията Цветанов и останалите петима души са членове на една от многобройните банди за трафик на хора, които често пъти събират огромни суми пари от имигранти, за ад им помогнат да пристигнат в Европа.

Следователите приемат, че имигрантите са качени в камиона към 3 часа в нощта на 26 август на сръбско-унгарската граница, а смъртта може да е настъпила 24 часа преди откриването на телата. Причина за трагедията е, че хладилният камион е бил херметически затворен.

#камион #Австрия #ДНК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »