Путин намекна, че Асад е готов да сподели властта

Путин намекна, че Асад е готов да сподели властта
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин заяви, че сирийският му колега Башар Асад е готов да проведе парламентарни избори и да сподели властта със „здравословна“ опозиция.

Русия, заедно с Иран, е основният международен съюзник на президента по време на гражданската война в Сирия през последните четири години и половина.

„Ние наистина искаме да създадем някакъв вид международна коалиция за борба с тероризма и екстремизма“, каза Путин пред журналисти по време на Източния икономически форум във Владивосток, като допълни, че е разговарял по въпроса с американския държавен глава Барак Обама, съобщи агенция Ройтерс.

„Ние също така работим с нашите партньори в Сирия. Като цяло разбирането е, че това обединение на усилията за борба с тероризма трябва са се случва паралелно с някои политически процеси в самата Сирия“, каза още Путин.

„Сирийският президент се съгласи с това, включително и с провеждането на предсрочни избори, нека кажем парламентарни, установявайки контакт с т. нар. здравословна опозиция, вкарвайки ги в правителството“, каза още държавният глава.

Москва иска водената от САЩ коалиция, която извършва въздушни удари по цели на „Ислямска държава“ да се координира със сирийските и иракските армии, с умерените бунтовници срещу Асад, както и с кюрдските сили в региона.

Враговете на Асад обаче отказват да си сътрудничат с него, страхувайки се, че по този начин ще помогнат за легитимирането на неговата власт.

“Днес е невъзможно да се организират съвместни действия директно на бойното поле между всички тези държави, заинтересовани от борбата срещу тероризма; необходимо е поне да се установи някакъв вид координация между тях“, каза още руският президент.

Той също така допълни, че наскоро началници на генерални щабове на страни, намиращи се в близост до конфликта, са посетили Москва, но отказа да даде повече подробности за визитите им.

#Владимир Путин #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"