Президентът припомни: позиция за бежанците имаме

Президентът припомни: позиция за бежанците имаме
A A+ A++ A

Държавният глава отговори чрез социалните мрежи на отправеното обвинение от левицата, че управляващите нямат позиция за бежанците.

На искането за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност президентът Росен Плевнелиев даде отговор в "Туитър" с линк към публикуваното вече становище и препоръки на съвета от 20 ноември 2013 година.

"Във връзка с политически реакции припомняме", са уводните думи към поста.

В документа от преди година и девет месеца се посочва, че засиления миграционен натиск носи рискове за националната сигурност, в това число в хуманитарен, здравен и социален аспект.

"КСНС изисква от Министерския съвет да отчита периодично изпълнението и да актуализира Плана за овладяване на кризисната ситуация, произтичаща от бежанската вълна", е посочено там.

В становището е записано, че България следва да изпълнява задълженията си, произтичащи от международни договори, с интегрираните усилия на централните и местните власти. Консултативният съвет за национална сигурност отправя и препоръки:

1.    Законодателната и изпълнителната власт да създадат необходимите условия в нормативно, организационно и финансово отношение, които да осигурят на отделните звена от системата за национална сигурност изграждането на способности, адекватни на рисковете и заплахите пред страната.

2.    Всички политически партии и институции категорично трябва да се дистанцират и да насочат своите усилия срещу опитите за застрашаване на етническия мир в страната, насаждането на ксенофобия и омраза и разделението на обществото.

3.    Изпълнителната власт и основните звена в сектора за сигурност активно да анализират процесите, които генерират рискове за сигурността на страната и да създават необходимите условия за противодействието им. С повишено внимание да се следят тенденциите в миграционните процеси и възможността те да прераснат в заплаха за националната сигурност в дългосрочен план.

4.    Всички институции активно да работят за постигане на единно европейско решение за общи действия, както и за задействане на различните механизми на европейска солидарност, с цел получаване на финансова, експертна и техническа подкрепа за България от ЕС  и от отделните държави-членки.

#президент #Росен Плевнелиев #бежанците

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"