Здравната комисия прие проектозакона на Москов без ключов параграф

Здравната комисия прие проектозакона на Москов без ключов параграф
A A+ A++ A

Парламентарната комисия по здравеопазване гласува на второ четене всичките 75 параграфа с промени по Закона за лечебните заведения, предложени от министерството на здравеопазването, без един - Националната здравноосигурителна каса да сключва договори само с лечебни заведения, които осигуряват комплексно обслужване.

"Възможността касата отново да сключва договор с болница, която не гарантира целия път на лечението на пациентите за мен е категорично неприемлив вариант и ще се боря до последния момент в зала това да бъде променено, защото това е срещу интересите на пациентите", заяви Москов след гласуването, цитиран от Дневник. Той коментира, че не си е представял финалния документ по този начин.

"Притеснява ме, че текстовете, които гарантират, че НЗОК ще финансира само тези лечебни заведения, които осигуряват на всеки един български пациент комплексност на лечението, тоест не вземане на пари за конкретен фрагмент от вашето лечение, след което пускането ви на улицата да си търсите нещо друго, този текст отпадна", заяви министърът.

"Касата трябва да се върне отново към основната си функция – от наше име на пациентите да може да изисква от системата определени правила: комплексност, качество, достъпност, а не да продължава да бъде финансираща бизнес плановете на определени мениджърски ръководства на болниците", каза още Петър Москов.

След като ресорната комисия прие целия текст на второ четене, той ще бъде внесен за окончателно гласуване в пленарната зала, когато е шансът на Москов да събере подкрепа по същите параграфи, които вече бяха отхвърлени с мнозинство от ГЕРБ и опозицията. По-рано тази седмица например беше отхвърлено и предложението да се създаде национален регистър на хората с психични разстройства.

#Петър Москов #лечебните заведения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници