Граждани искат сурова присъда за убиеца на Вероника

Граждани искат сурова присъда за убиеца на Вероника
A A+ A++ A

Дни преди началото на процеса срещу убиеца на 23-годишната студентка Вероника Здравкова обществеността във Велико Търново е разбунена. Дали и този път обвиненият в убийството Илиян Здравков, който има седем присъди зад гърба си, ще се измъкне с по-лека присъда, питат граждани.

Дали съдът ще гледа и това дело - ЗА УБИЙСТВО, по съкратената процедура и ще намали присъдата му с 1/3? Дали съдът пак ще му повярва и приеме като смекчаващи вината обстоятелства неговите признания, съжаления, разкаяния?

Въпросите са зададени в обръщение към виновниците, допуснали обвиненият в убийството на студентката да е на свобода. Процесът започва на 14 септември.


Авторите са убедени, че зверско убийство на Вероника е можело да бъде предотвратено.

Недопустимо е районът на жп гарата в един студентски град като Велико Търново да е неосветен, необезопасен, неохраняван, смятат гражданите.

Да, общината взе бързи мерки след трагедията, както обикновено става в България, но това няма да върне Вероника. На нейно място можеше да бъде всеки един от нас, сочат загрижени.

Припомняме, че на 28 февруари 2015 г. Вероника изчезва. На 3 март 2015 г. във водите на река Янтра е намерено тялото на убитата студентка. За извършител на жестокото убийство е уличен криминално проявеният рецидивист Илиян Красимиров Здравков.

Според неговия защитник адвокат Кирил Станчев към момента на извършване на убийството е трябвало да бъде в затвора. Случаят “Вероника” е резултат от лошо стечение на обстоятелствата, смята той.

"Ако тя не беше тръгнала по това време (аз ще попитам: по кое време, г-н адвокат? В 19 ч, след работа, а не в 24 ч), по този начин (по кой начин, г-н адвокат? По единствения път, който свързва гара В. Търново с подлеза, който е в близост до нейния апартамент, а не е тръгнала по пътека през гората/, нямаше да се срещнат. Ако той не си беше обжалвал присъдата и беше задържан щеше да бъде в затвора”, пише в обръщението.

"Почернените родители също се обвиняват, че ако са я били прибрали от работа..., ако са и били говорили повече, ако, ако, ако....Но има само едно АКО. И то е: АКО ЕДИН СВОБОДНО РАЗХОЖДАЩ СЕ РЕЦИДИВИСТ БЕШЕ КЪДЕТО МУ Е МЯСТОТО, А ИМЕННО В ЗАТВОРА И ОПРЕДЕЛЕНИ ЛИЦА СИ БЯХА СВЪРШИЛИ РАБОТАТА КАКТО ТРЯБВА, ВЕРОНИКА ЩЕШЕ ДА Е ЖИВА", заявява родственица на убитата.

"Извършителя на престъплението сигурно всяка вечер заспива спокойно, защото ТОЙ няма сърце, няма душа, няма чувства, няма съвест ..... ТОЙ няма нищо. А ВИЕ, ВИЕ, които сте виновни тогава ТОЙ да се разхожда свободно и да набелязва и напада жертвите си, ВИЕ спите ли спокойно? Защото НИЕ, БЛИЗКИТЕ НА ВЕРОНИКА, НЕ СПИМ, А СЕ ПИТАМЕ".

По-рано тази година жители на Велико Търново настояваха за връщане на смъртното наказание. В саропрестолния град бе инициирана подписка за свикване на национален референдум "за" и "против" смъртното наказание.

40-годишният рецидивист Илиян Здравков ограби и уби 23-годишната студентка Вероника, докато чака влак на гарата във Велико Търново. След като захвърля тялото на жертвата си в река Янтра, той се качва на влака и на гарата в Горна Оряховица прави опит да изтегли пари с дебитната карта на своята жертва.
Видеокамери на банкомата и гарата са заснели Здравков, след което той е издирен и е арестуван.

Обвинението, което му е повдигнато, е за извършен грабеж с последвало убийство, тъй като доказателствата, които са събрани, включително и неговите самопризнания, водят до този извод, че умисълът на извършителя е бил да извърши грабеж, като по време на извършване на самият грабеж той е извършил и убийство.

Шест влезли в сила присъди има Здравков. Лежал е над 15 години в затвора, излязъл през януари, а от февруари е издирван, за да изтърпи ново наказание.

Останал ли е някой неубеден, че лицето Илиян Красимиров Здравков се е превърнал в опасен рецидивист за обществото и не подлежи на превъзпитание, пита Галина Крумова, първа братовчедка на убитата Вероника Здравкова. Крумова е инициатор на онлайн петиция за отпадането на съкратено съдебно следствие и по-леки присъди за авторите на тежки умишлени престъпления.

Ако по Наказателния кодекс обвиняемият има права, то чл. 28 от Конституцията на Република България гласи: “Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко наказание”. Което означава, че Вероника имаше право да живее.

"Тя беше едно красиво, умно, интелигентно, ученолюбиво, работно и добро момиче, момиче с огромно сърце, мечти, цели и амбиции, момиче, което можеше да създаде семейство, деца, които да отглежда и възпитава с много любов, а не да ги изоставя по домове. Да! Тя беше, защото някой ни я отне.

Излиза, че всеки убиец, който направи самопризнания, съжалява, разкайва и пожелае съкратено съдебно следствие, присъдата му се намалява с 1/3", отбелязява в обръщението здравкова и пито: кога един убиец получава доживотна присъда без право на замяна?


#Вероника #Велико Търново

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"