Бизнесът отново на протест срещу високите цени на тока

Бизнесът отново на протест срещу високите цени на тока
A A+ A++ A

Работодателските организации отново стягат редиците за масов протест срещу поскъпването на електрическата енергия за бизнеса. Датата е 30 септември.

Проблемът с електроенергията става все по-тежък за българската индустрия и българската икономика, заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, цитиран от 3e-news.

Той направи ретроспекция на поставените досега искания от работодателските организации и в частност срещата на 3 юли с премиера Бойко Борисов, на която бе постигната договореност за внесяне на пътна карта за промени в енергетиката до 24 юли, промяна в законодателството, предоставяне на КЕВР на възможностите за икономии, което да доведе до запазване на цените на електроенергията за индустрията до 1 януари 2016 г.

На практика нищо от това не се случи и ние организирахме един национален протест, в който участваха 2385 фирми, над 2210 заети лица, припомни Божидар Данев.

"Решението на КЕВР, независимо от този протест влезе в сила от 1 август. Каква е истината, защото е доста е непочтено от устата на определено публично лице да се говорят неистини", заяви Данев като визира председателя на КЕВР Иван Иванов.

„Добавките в цената на тока имат ръст от 67.6% спрямо предходното изменение на цените от октомври 2014 г. Основното изменение е в т.нар. добавка "задължение към обществото". В резултат на това рязко нараснаха цените за бизнеса високо напрежение и за бизнеса на средно напрежение - ръстът е 17-20% в дависимост от доставчика на енергия. България е на второ място в ЕС след Дания по размера на добавката в цената за енергия. Това прави икономиката ни неконкурентоспособна, особено енергоинтензивните производства. Така страните към които изнасяме енергия са по-конкурентни”, заяви Данев. Той като припомни, че не е спазено обещанието износът на електроенергия също да бъде обложен с добавката "задължение към обществото". Това по думите му на практика означава изнасяне на национален доход и създаване на нелоялна конкуренция, благодарение на износителите на електроенергия.
Работодателите настояват от 1 ноември 2015 г. цените на енергията да бъдат на нивата от 1 август. "Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи пера по пера огромните източници на ресурси, които могат да покрият евентуално загубите на Националната електрическа компания", каза Данев, като припомни, че всички ръководители на големите държавни енергийни учреждения са се съгласили с тези възможности.

Второто нещо за, което настояват е за Пътна карта за реформи в енергетиката, както им е било обещано от премиера Борисов. "Ние имаме достатъчно идеи как да бъде извършена тази реформа в енергетиката. Защото енергетиката клати цялата икономика, тя е в основата на икономическата пирамида и ако не променим енергетиката, България се обрича дългосрочно на ниско конкурентна икономика", коментира Данев. "Искаме законодателни промени, настояваме за законодателни промени", заяви председателят на БСК, като уточни че работодателите са за промени в законите за енергетиката, така че да не се позволява изкупуване на енергия с преференциални цени. Според тях трябва да бъде наложен мораториум върху изкупуванете по преференциални цени от обекти, въведени в експлоатация след 1.10.2015 г. Тоест дотук с преференциалното помпане на цените на електроенергията", заяви Данев.

Според работодателските организации трябва да бъдат разкрити собствениците на ВЕИ-та, договорите и дейностите на дружествата, чиято енергия се изкупува по преференциални цени. Това касае и когенерациите, в частност собствениците на оранжерии.

"Ние настояваме за оставката на господин Иван Иванов (председателя на КЕВР)", заяви още Божидар Данев. Причината е, че "той доста непочтено говори неистини в публичното пространство". Председателят на БСК припомни, че първата му изява е била за намаляване на цените с около две на сто, а има увеличение от 18 на сто.


Работодателите настояват и за независим международен одит на българската енергетика и заявиха, че оттук нататък предприемат действия. Причината за това искане е, че нарушеният в енергетиката придобиват все по-катастрофални размери от гледна точка въздействието върху българската икономика и конкурентноспособността и оттам върху доходите на българските граждани и заетостта.

Протестът на 30 септември ще е последното действие на работодателските организации. Действията предвидени до тази дата предвиждат внасяне на писмо в Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, искания до парламентарните групи за обявяване на вораториум върху цената на изкупуваната електроенергия от ВЕИ след 1 октомври 2015 г.

Ще бъде внесено и писмо до КЗК за установяване на евентуално споразумение между производителите на електроенергия за действия от тяхна страна на свободния пазар. Основанието за това по думите на Данев е, че в момента когато е въведена т. нар. такса от 5 на сто (за Фонд "Сигурност на електроенергийната система") всички поризводители са качили цената си с 5 на сто и са я предложили на свободния пазар и с това са натоварили бизнеса.

През следващата седмица работодателите ще поискат среща с главния прокурор. Ще се проведе и поредица от срещи - с Комисията за защита на конкуренцията, с Комисията за конфликт на интереси и с парламентарните комисии, съобщи председателят на АИКБ Васил Велев.

Велев припомни, че когато цената на тока е била намалена с 5-10% за индустрията е имало дефлация в продължение на две години и ръст на заплатите с 8%, което е било най-висок ръст за целия Европейски съюз. „В момента обаче цената се увеличава с 15-20%, смятате ли, че ще се запазят цените същите и ще продължи ли ръстът на заплатите”, попита той.

“Много вероятно е предприятия, които редовно са изплащали бонуси и коледни добавки, тази година да лишат работещите, защото бонусите ще заминат към електроенергийната мафия”, коментира Велев. Той обясни, че средно в ЕС битът плаща два пъти и половина по-висока цена от индустрията, което означава, че ако бита плаща 100 евро, индустрията плаща 40 евро. В България това съотношение е следното, ако потребителите плащат 100 лв., бизнесът плаща 70 лв.

Велев посочи, че протестът е крайна форма. Ние се готвим за протест на 30 септември, но не го желаем. Искаме реформи в енергетиката и сме готови да окажем пълна подкрепа за реализирането им, посочи Велев.

Работодателите ще сезират и Европейската комисия "за неправомерно предоставена помощ към редица производители на електроенергия и неравнопоставеността на бизнеса високо и средно напрежение".

Сред действията на българските работодателски организации се предвижда и сезиране на българската прокуратура за престъпните действия на определени групи хора в областта на енергетиката.

 От своя страна председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че ще бъде отправено искане по един човек от работодателските организации и синдикатите да участват в работата на КЕВР.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев повдигна отново въпроса за договорите за двете американски централи, като поиска пълна публичност за тях, а Васил Велев от АИКБ припомни ангажимента на организацията за осветляване на обществеността за това кой кой е в българската енергетика.

#протест #Божидар Данев #Иван Иванов #Васил Велев #Кирил Домусчиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници