Велев: Административното увеличение на осигурителните доходи ще стимулира сивата икономика

Велев: Административното увеличение на осигурителните доходи ще стимулира сивата икономика
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Увеличението на минималните осигурителни доходи е по-малко отколкото представя Министерството на труда и социалната политика  - 7,5% според ведомството, а според работодателите - 6,2%.

Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред БНР по повод рекордното увеличение на минималните осигурителни прагове в 47 икономически дейности.

Постигнатото споразумение е между синдикати и работодатели. За останалите сектори се обсъжда възможността процентът да бъде разпространен административно, сочат данни на социалното министерство.

„Не е 8%, както беше тиражирано. След разпростирането му трябва да стане 4,4%, а според министерството – между 7,5 и 8,6%. Разликите идват от грешното третиране на постигнатото споразумение. Браншовите организации са се споразумели за нещо съвсем различно”, уточни Велев.

Днес работодателските организации ще дадат пресконференция, на която освен реалните осигурителни проценти, ще бъдат обсъдени и пороците на осигурителната система.

„Административното разпростиране ще ускори и без това неизбежния край на тази система на договаряне на минимални осигурителни доходи. Тя отново ни прави уникални. Няма такава система в другите страни в ЕС. Тя беше въведена като временна мярка и вече е изживяла времето си. Тази година предлагаме да не се разпростира в секторите, в които няма договорености, и да останат такива, каквито са били. Трябва да спрем марша към командно-административна система”, заяви председателят на АИКБ.

„Разликата в процентите на ръст между най-големия и най-малкия процент е 81 пъти. Това административно покачване на минималните осигурителни доходи ще доведе до посивяване на икономиката”, обобщи Велев.

Той заяви, че КЕВР има много възможности да намали цената на електроенергията и затова е и призивът за протест в края на месеца. „ Да кажем заедно "не на мафията в енергетиката“ и "за реформите".

#Министерството на труда и социалната политика #увеличение #осигурителен доход #Асоциацията на индустриалния капитал #Васил Велев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници