Американска компания разработва ново поколение шпионски самолети

Американска компания разработва ново поколение шпионски самолети
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американската компания "Локхийд Мартин" обяви идеята си за ново поколение шпионски самолет от семейството U-2 – тактически разузнавателен самолет, наречен TR-X.

Тъй като американските ВВС планират да пенсионират U-2 Dragon Lady на "Локхийд" през 2019г., компанията излиза с предложение за ново поколение такива машини, заяви пред репортери Скот Уинстед, един от водещите бизнес стратези в компанията, цитиран от БГНЕС.

От "Локхийд Мартин" все още работят върху подобряване на TR-X, самолет с висок полетен таван за събиране на разузнавателни и наблюдателни мисии, който ще бъде използван в следващите десетилетия. TR-X ще изглежда доста подобно на U-2, използвайки предимствата на двигателя на "Дженерал Илектрик" F118, и ще бъде екипиран с подобно техническо оборудване. Машината ще действа на около 22 км. над земната повърхност, допълни Уинстед, цитиран от „Дифенс Нюз“.

От "Локхийд Мартин" работят по увеличаване мощността и охлаждането, за оптимална работа на новите сензори. Ще бъде разработена и нова модерна комуникационна система, която да бъде в състояние да се свързва с бойните самолети от четвърто и пето поколение.

За него биха могли да бъдат разработени и разположени на борда му нападателни и отбранителни лазерни оръжия. След като от "Локхийд Мартин" запознаха репортери с новото си творение, сега предстои машината да бъде представена и на ВВС, заяви ген. Робърт Отто.

Засега ВВС не се ангажират с покупка на TR-X, нито с друга концепция за приемник на U-2, каза Отто. В момента въздушните сили на Щатите нямат ресурси едновременно да поддържат два шпионски самолета с висок полетен таван – U-2 и Global Hawk на "Нортроп Груман" – и, в същото време, да участват в разработването на нова концепция.

Следващото поколение височинни разузнавателни самолети ще цели да бъде напълно невидимо за радарите на противника. Тази технология обаче допълнително ще увеличи сериозно стойността на самолетите, допълни генералът.

 

#технологии #самолети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници