"Барометър България": София и Стара Загора избират кмет на първия тур

"Барометър България": София и Стара Загора избират кмет на първия тур
A A+ A++ A

В София и Стара Загора е много вероятно да бъде избран кмет още на първия тур, каза Николай Николов от "Барометър България" при представяне на данните от проучване за електоралните нагласи преди местните избори през октомври.

Изследването обхваща пет български общини – София, Пловдив, Русе, Стара Загора и Велико Търново.

Според проучването 43,6% от анкетираните софиянци заявяват, че със сигурност ще упражнят правото си на глас. „По-скоро да" отговарят 19,8% от анкетираните, 18,8% пък казват „по-скоро не". Твърдо няма да гласуват 12,8%, а 5% не дават отговор на въпроса.

От тези, които са заявили, че ще гласуват на предстоящите на 25 октомври 2015 г. избори 42,4% биха гласували за сегашния кмет Йорданка Фандъкова (ГЕРБ); за Вили Лилков (РБ) гласа биха дали 14,8% от анкетираните; за кандидата на БСП Михаил Мирчев – 13,5%; за Ангел Джамбазки (ВМРО) – 5,4%; Георги Кадиев – 4,7%; Явор Нотев (Атака) – 2,1%; Андрей Георгиев (ДПС) – 1,1%.

Друг кандидат биха подкрепили 3,2% от запитаните, а 12,9% от анкетираните не са решили още коя кандидатура да изберат. 35,1% биха подкрепили листата с общински съветници на ГЕРБ. За листата на БСП - 13,3%, за тази на РБ – 12,7 %, за листата на АБВ – 4,1%, на ВМРО – 3,7 %, на Атака – 2,4%, а за листата на БДЦ – 1,1%. Отговор, че ще гласуват за друга листа, са дали 11,2% от анкетираните, а 16,3% още не за взели решение чия кандидатска листа със съветници да подкрепят.

Въпреки че настоящият кмет на София води пред следващите двама кандидати с над 25% „барометърът” изследва и различните варианти на втори тур на изборите със забележката, че е много вероятно София да избере градоначалник още на първия тур. Така при "Ако до балотаж достигне кандидатът на БСП срещу сегашния кмет", то респондентите разпределят подкрепата си така: за Йорданка Фандъкова биха гласували 60,2%, за Михаил Мирчев – 21,9%, а 17,9% не биха гласували при такъв сценарий.

В Пловдив изборната борба ще е по-интересна от тази в София

според цифрите. Там Славчо Атанасов на този етап води, но пък при листите за общински съветници ГЕРБ убедително води с около 9 процента, каза Николов.

На кметската надпревара в града под тепетата се открояват двама основни претенденти – бившият и настоящият кмет - Славчо Атанасов и Иван Тотев. Тук при вариант балотаж между Тотев и Атанасов, победата би била за кандидата на ПФ. Славчо Атанасов би получил гласовете на 28,1% от заявилите намерението си да гласуват, а Иван Тотев – 25,1%.

При този сценарий 46,8% заявяват, че няма да гласуват. А иначе според данните 45,1% от анкетираните пълнолетни жители на община Пловдив заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите местни избори. 12% отговарят, че по-скоро биха гласували, 18% по-скоро не биха, а твърдо няма да гласуват 22,9%. Два процента от анкетираните не дават отговор на въпроса.

На въпрос за кой кандидат за кмет на Пловдив ще гласуват, пловдивчани разпределят гласовете си така: бившият кмет на града Славчо Атанасов (ПФ) би получил гласовете на 23,2%, а сегашният кмет Иван Тотев от ГЕРБ – 22,2%, за Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“ биха гласували 6,4%; за изключения от парламентарната група на ГЕРБ и кандидат на реформаторите Здравко Димитров – 5,9%; за Георги Гергов (БСП) – 5,2%; за Павел Шопов от Атака – 2%, за Георги Илчев (АБВ) – 1,5%.

Друг кандидат биха подкрепили 6,2% от анкетираните, а 27,6% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори все още не са решили кой кандидат да изберат. Листата на ГЕРБ биха подкрепили 25,1%; 16% биха подкрепили листата на „ПФ-Коалиция за Славчо Атанасов“; 6,2% - тази на БСП; за листата на Здравко Димитров и РБ биха гласували 5,2%; за „Съюз за Пловдив“ – 4,2%; за Атака – 1,7%; за АБВ – 1,5%; за „Кауза Пловдив“ – 1,2%. 10,3% от анкетираните заявяват, че ще подкрепят друга листа, а 28,6% още не са решили коя партийна листа да подкрепят.

46,4% от анкетираните жители на община Велико Търново заявяват, че със сигурност ще гласуват. „По-скоро да“ отговарят 5,9% от анкетираните, а „по-скоро не“ - 7,5%. Твърдо няма да гласуват 17,1%, а 23,1% отказват да отговорят на въпроса. Запитани кой кандидат за кмет на общината ще подкрепят, анкетираните великотърновци, които са посочили че ще гласуват на местния вот, дават следните отговори: за сегашния градоначалник Даниел Панов (ГЕРБ) – 38,1%, Валентин Ламбев (БСП) – 16,1%, Пламен Легкоступ (ВМРО) – 11%. За кандидата на РБ Мирослав Трифонов биха гласували 5,7%, а за Стефан Михайлов от движение „Царевград за Велико Търново”, подкрепен и от ЕНП, и Зелените - 5,1%. Драгош Методиев – кандидат на АБВ, би получил подкрепата на 3,3% от заявилите, че ще гласуват, а Румен Димитров, който е кандидат на гражданска коалиция „Нашият град“ – на 2,4%. Друг кандидат биха подкрепили 1,5% от анкетираните, а 17% не са избрали още за кого да дадат гласа си.

В Стара Загора проучването показва, че сегашният кмет на старозагорска община Живко Тодоров от ГЕРБ изглежда няма алтернатива в съревнованието за кметския стол. Въпреки това анкетираните гласоподаватели са запитани за различни сценарии за втория тур на изборите, ако има такъв. Така при положение, че балотаж за избор на кмет в Стара Загора има и до него достигнат Живко Тодоров от ГЕРБ и Стефан Шишков от БСП, то би спечелил кандидатът на ГЕРБ с гласовете на 45,9% от анкетираните. За Шишков биха гласували 29,8%, а при такъв вариант не биха гласували 24,3%.

38,6% от анкетираните жители на община Стара Загора заявяват, че със сигурност ще гласуват, а 22,3% отговарят „по-скоро да“. По-скоро не биха гласували 20,6%, а 15,5% от анкетираните посочват, че твърдо няма да гласуват. 3% не отговорят на въпроса. На въпрос за кой кандидат за кмет на Стара Загора ще гласуват анкетираните, които са потвърдили, че ще упражнят правото си на вот, разпределят подкрепата си за кандидатите така: за настоящия кмет от ГЕРБ Живко Тодоров биха гласували 36,7%. За кандидата на БСП Стефан Шишков – 16,3%. Антон Антонов от ВМРО биха подкрепили 7,5% от анкетираните, а Димитър Чорбаджиев от РБ – 6%. Следва кандидатът на АБВ Илия Златев, за когото гласа си биха дали 4,5%; за Михаил Михайлов от Атака – 3,8%, за Гергана Микова от НФСБ – 3%. 4,8% от анкетираните посочват, че ще изберат друг кандидат, а 16,5% не са решили за кого да гласуват. За листата на ГЕРБ в Стара Загора биха гласували 30,1% от заявилите, че ще участват във вота за местна власт. 10,8% биха подкрепили листата на БСП, 7% - тази на ВМРО, а на реформаторите – 5,8%. За кандидатите за общински съветници от партия АБВ биха гласували 4,8%, за Атака – 3,5%, за НФСБ – 3. 13% ще изберат друга листа, а 22,1% не са решили кандидатите за съветници на коя формация да подкрепят на предстоящия вот.

Данните сочат, че битката за кметския стол в Русе ще се води между трима основни претенденти. Това са Пламен Стоилов (ГЕРБ), Искрен Веселинов (ПФ) и Божидар Йотов (БСП). 51,4% от анкетираните жители на община Русе заявяват, че със сигурност ще упражнят правото си на глас в предстоящите на 25 октомври избори за местна власт. „По-скоро да“ отговарят 17% от анкетираните, 16,7% пък казват „по-скоро не“. Твърдо няма да гласуват 10,1%, а 4,8% не дават отговор на въпроса. 30,9% биха гласували за настоящия градоначалник Пламен Стоилов (ГЕРБ); за достигналия балотаж на миналите кметски избори Искрен Веселинов (ПФ) – 22%; за кандидата на БСП Божидар Йотов – 17%, за Галин Ганчев (РБ) – 3,1%, а за Стелиян Стефанов (АБВ) – 1,1%. За друг кандидат ще гласуват 2%, а 23,8% все още не са решили кой кандидат да подкрепят. /БГНЕС

Изследването е по поръчка на Национална телевизия „България 24“. Метод на интервюиране - телефонно интервю. За София извадката е: 844 души на възраст над 18 г.; за Русе 652 души; за Пловдив 711 души; за Велико Търново - 642 души; за Стара Загора 656 души също на възраст над 18 г.

#Русе #Стара Загора #Велико Търново #Пловдив #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"