Ще се възползват ли частните училища от държавни пари?

Ще се възползват ли частните училища от държавни пари?
снимка: Novinite
A A+ A++ A

В началото на септември парламентът прие на второ четене текстове от Законопроекта за предучилищното и училищното образование, според които частните детски градини и училища може да получават държавна субсидия за задължителното предучилищно и училищно образование на децата и учениците.

Така принципът "парите следват ученика" ще важи и за децата от частните учебни заведения.

За получаване на субсидията те ще трябва да заявят желание. Въвежда се задължението частните детски градини и училища, които са включени в системата на държавното финансиране, да осигурят възможност 20% от приеманите в тях деца да се обучават без заплащане на дейностите, финансирани от държавата. В това число ще влизат и деца със специални образователни потребности и с изявени дарби.

След приемането на новите текстове се появиха редица негативни оценки на решението държавата да финансира частните училища и детски градини. Разделение по темата настъпи и сред родителите.

"Всички деца са равнопоставени. Децата трябва да бъдат третирани еднакво, независимо дали са ученици на частни или държавни училища. Те не трябва да се делят, защото всички родители плащаме данъци", коментира пред Novinite.bg Албена Димитрова, майка на две деца.

Според други родители обаче по този начин държавата пренебрегва техните деца, инвестирайки средства в частни училища, които по думите им нямат спешната нужда от пари, вместо да ремонтира училищните сгради и спортни салони, да закупи съвременна техника и да модернизира държавните школа.

Според председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева депутатите са прибързали с гласуването на финансирането на частните училища, защото по думите и

"държавното образование страда от хроничен недостиг на средства".

"Затова ние от синдиката поискахме, когато брутният вътрешен продукт за средното образование стане 4,5% тогава вече да се финансират и частните училища и детските градини, но сега брутният вътрешен продукт, който се отделя за средното образование е 2,9%, това е толкова малко, че всички виждат как се гърчи системата ни от недофинансиране", заяви Такева за Novinite.

По думите и държавната субсидия за частните училища най-вероятно ще вдигне таксите. "Аз съм дълбоко убедена, че който вземе субсидия ще му се наложи да вдига таксите", заяви тя.

Според Такева въвеждането на държавно финансиране и за частните училища едва ли ще се засили конкуренцията между държавни и частни училища, защото "на този етап общественото образование е по-качествено".

От Българската асоциация на частните училища заявиха, че оценяват като положителна стъпка приетото решение да се дава държавна издръжка за задължителното обучение на децата и учениците, които учат в частни детски градини и училища.

"Това е дългоочакваното решение в изпълнение на конституционните права на децата", заяви за Novinite.bg председателят на Българската асоциация на частните училища Милка Славчева.

По думите и поставянето обаче на условие за 20% безплатен прием прави почти неизпълнимо решението, взето от Народното събрание.

"С това условие всъщност се променя философията на закона, а именно - държавата да дава полагащите се пари на децата, както ги дава на всички, учещи в държавни и общински училища. А оттук нататък е право на родителите да правят своя свободен избор и в зависимост от него парите да отиват там, където се записва детето", посочи Славчева.

По думите и приемането на решение за 20% безплатно обучение е неизпълнимо, защото някой трябва да доплати до пълната издръжка на безплатно обучаващите се ученици, а този някой са родителите на останалите ученици.

"Частните училища няма да допуснат това, защото са поели ангажимент да намалят таксите със сумата от държавния бюджет, която всяко дете ще получи. Това е причината частните училища да заявят, че няма да се включат в системата за държавно финансиране на децата и учениците в частните детски градини и училища", отбеляза председателят на Българската асоциация на частните училища.

Според журналистът Юлиян Попов, който е и един от създателите на Нов български университет да има държавно финансиране за частните училища е разумна мярка, преди всичко защото намалява социалното разделение.

"С държавна субсидия в комбинация с ангажимент за 20% безплатни места частната система може да се отвори за две социални категории - амбициозни родители, за които обаче е трудно да платят цялата такса, и за амбициозни и способни деца, чиито родители нямат възможност да платят или просто не биха платили за частно образование", коментира в профила си във "Фейсбук" Попов.

Според него отварянето на частната система за семейства с по-ниски доходи ще стимулира конкуренцията между държавни и частни училища.

Изцяло новият образователен закон се гледа на второ четене в пленарната зала от началото на септември.

#частни училища #държавни пари #училище #субсидия #обучение #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »