Студенти впечатлиха Ротердам със собствен електромобил

Студенти впечатлиха Ротердам със собствен електромобил
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Студенти от Техническия университет в София демонстрираха екоавтомобил, усъвършенстван от тях. Именно с него те спечелиха второ място на състезанието Shell Eco-Marathon в Ротердам, Холандия, предаде БГНЕС.

''С автомобила се занимавахме като хоби, но научихме доста неща. Това е първо състезание за нас. Беше много интересно, запознахме се с много нови хора, видяхме много иновации,'' каза Симеон Михов, студент от 4-ти курс в Техническия университет, предаде БГНЕС.

Той и състудента му Мартин Димитров са участвали са с автомобила си в състезанието Shell Eco-Marathon, където завоюват клас Водородна клетка.

Основната цел на състезанието е изминаване на възможно по-голямо разстояние с единица гориво. Превозното средство на младите момчета е изработено от дуралуминий, купето му е от стъклопласт и са използвани гуми с намалено сцепление. Формата на купето е тип совалка, с което се цели максимална аеродинамика, защото се цели към нулево челно съпротивление.

Симеон Михов заяви, че автомобилът е бил разработван в продължение на 4-5 години от студенти от Техническия университет и е бил доусъвършенстван, за да може да завоюват това престижно място. За тези 5 години колата е спечелила трето място в клас Батерия, второ в Батерия и три втори места в клас водородна клетка.

За да има завършен вид автомобилът, обаче отнема около 1 година. Двамата състезатели се надяват тази година да си намерят достатъчно спонсори, защото Shell Eco-Marathon ще се проведе в Лондон.

''Надяваме се да си направим и нова кола, с която да спечелим първото място, събираме и нов отбор. Нямаме готов проект за новата кола, но се надяваме да е с по-хубаво качество, по-лека, с по добра аеродинамика и с по-малко сцепление,'' добави Мартин. И двете момчета обясниха, че преподавателите им са им дали много идеи и съвети. Пламен Паунов, преподавател в Катедра „Двигатели и автомобилна техника и транспорт” в Техническия университет и ръководител на българския отбор Shell Eco-Marathon обясни, че задачата на отбора за предстоящото състезание на маратона е да конструират нов автомобил, тъй като старият вече е амортизиран.

По време на състезанието тази година основният ни проблем беше с водородната клетка, тъй като е тя е достатъчно стара и имаше голям теч на водород, добави той. 


#електромобил #състезание #Ротердам #Холандия #автомобил #Технически университет #отбор #спонсори #Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »