РБ внесе предложение за явно гласуване във ВСС, главният прокурор не е против

РБ внесе предложение за явно гласуване във ВСС, главният прокурор не е против
A A+ A++ A

Депутати от Реформаторския блок внесоха нови текстове между първо и второ четене на промените в Конституцията, които предвиждат да отпадне тайното гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи БНР.

Реформаторите предлагат още всяко едно от съдилищата на втора и последна инстанция да може да сезира Конституционния съд, когато установи противоречия с основния закон.

Отказът от явно гласуване през юли бе компромисът - отстъпление на Реформаторския блок от позициите им, за да потръгнат преговорите за подкрепа на конституционните промени, припомнят наблюдатели. Сега очевидно е настъпил нов напредък в политическата воля за промяна на статуквото.

"Явното гласуване ще донесе повече отговорност от страна на членовете на ВСС, гражданското общество ще може да контролира техните решения и по някакъв начин да преценява дали решенията в основния орган, който управлява съдебната власт, се взимат прозрачно и независимо.  В досегашната система проличават зависимости, тайният вот е таен единствено от контрола от гражданското общество, но не е таен за хората, които гласуват в залата за ВСС”, обясни Димитър Делчев от РБ, който представи мотивите към внесените предложения.

От Реформаторския блок са обнадеждени, че явното гласуване може да бъде прокарано, след като и главният прокурор, и премиерът изразиха подкрепа за тази промяна

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви вчера, че подкрепя явния вот във ВСС. "Не съм противник на явния вот. Нямам никакви притеснения да кажа за кой гласувам "за" и за кой "против".

От една страна е тайната на вота, тя е свещена. Но от друга страна - трябва да имаш куража и да кажеш за какво и за кого гласуваш", заяви Сотир Цацаров, цитиран от „Правен свят”.

#ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »