Изграждат два приюта за жертви на трафик в София

Изграждат два приюта за жертви на трафик в София
Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

Два приюта за българи – жертви на трафик, ще бъдат изградени в София с помощта на Швейцария. Това стана ясно след среща на вицепремиера Меглена Кунева и посланика на Швейцария Денис Кнобел, които подписаха споразумение за сътрудничество.

Първият ще е за деца, а вторият – за възрастни. Това предвижда българо-швейцарската Програма за превенция на трафика на хора и за идентифициране, защита, подкрепа и реинтеграция на жертви на трафик, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Дейностите се фокусират върху жертвите на трафик от България като страна на произход и се координират от Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ). Стойността на цялата програма е 2 239 500 швейцарски франка (4 015 995,26 млн. лв.), като финансирането от швейцарска страна е 85 на сто. Предвижда се връщането в България на 90 жертви на трафик, като един от новите приюти ще бъде именно за тях.

Плановете включват създаването на денонощна организация за предоставяне на медицинска, психологическа и правна помощ за жертвите.

Програмата предвижда още въвеждането на специален мониторинг, който да подобри работата на Националния механизъм за идентифициране на жертви на трафик. Ще бъдат създадени допълнителни мониторингови инструменти, насочени към хората, които са били в приюти, с цел избягване на повторното им трафикиране.

 

#приют #трафик #София #Меглена Кунева #Швейцария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници