Доктор по електроника в Мичиган взе наградата "Джон Атанасов"

Доктор по електроника в Мичиган взе наградата "Джон Атанасов"
A A+ A++ A

Д-р Цено Галчев,  доктор по електротехника и електроника от Мичиганския университет в САЩ е новият носител на наградата "Джон Атанасов", която се връчва от президента на България Росен Плевнелиев. Галчев е първият хардуерист, който получава президентското отличие.

"Бъдещето не е на газовите тръби, а на таланта. Държавите ще са силни с успеха на нацията и на реализацията на всеки човек. Бъдещето е на компетентните млади хора, а не на армиите", отбеляза Росен Плевнелиев в слово на церемонията.

Галчев създава микросистеми, които преобразуват кинетичната енергия около тях в електричество, което да захранва електронни системи и схеми. Неговата технология е патентована и със световен рекорд по ефективност при преобразуването на нискочестотни вибрации.

С екипа си той разработва и нов генератор и интегрални схеми за захранване на ниски мощности и тоци. Разработва и научна тема свързана с изучаване на мозъка и нервната система.

Тази година за пръв път се връчва и грамота "Джон Атанасов" за проект с голям обществен принос. Тя беше дадена на сайта pravatami.bg с автори Георги Държанлиев и Станимир Ненов.

Инициативата се разширява и ще поощрява и ученици, които са направили своите първи стъпки в компютърните науки. Грамота получи Христо Стоянов, който е студент в Университета Станфорд в САЩ.

Традиционните грамоти за ученици и техните преподаватели получиха Мартин Шаламонов и неговият преподавател Петър Петров, както и Виктор Кирилов и неговият преподавател Красимир Асенов.

Президентът заяви още, че за последните 10 години българският технологичен сектор е отбелязал шесткратен ръст. Той вече реализира 1.74% от БВП и дава работа на 17 хил. души. 60% от неговата продукция е за износ, като 90% от работещите в сферата са под 35-годишна възраст.

 

#Росен Плевнелиев #Джон Атанасов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »