Гърция иска специализирани екипи за помощ от ЕС за горещите точки

Гърция иска специализирани екипи за помощ от ЕС за горещите точки
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкото правителство предлага на Европейския съюз (ЕС) да се изпратят екипи в първите горещи точки, където се събират бежанците и там да се определя кой има право на бежански статут, предаде БНР. 

''Проблемът с бежанската вълна към гръцките острови в момента е в своя пик. Очаквам периоди, когато притокът ще намалее, но след това ще има отново натиск към Гърция. От нас се изисква да упражняваме контрол и бързо да изтегляме бежанците от островите,'' заяви заместник-министърът по миграцията Янис Музалас в парламента в Атина. 

Гърция очаква разпределението по квоти на мигрантите, за да освободи островите от силната бежанска вълна. Притокът към Лесбос не намалява въпреки лошото време, само направи още по-рисковано пътуването им до гръцките острови, съобщават от бреговата охрана. За 12 дни 45 000 мигранти са транспортирани от Лесбос към Атина. 

В рамките на едно денонощие е оказана медицинска помощ на над 1000 бежанци на границата с Македония, където вече има напълно оборудвани три медицински центъра, съобщиха лекари от Червен кръст. Гръцки и холандски медици съвместно обслужват бежанците.

Според гръцките медии основно бежанците се насочват към границата с Македония, за да се придвижат до Централна Европа.

 

#Македония #Гърция #горещи точки #бежанци #мигранти #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"