Борисов: Отказахме на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй", защото не представи ясен план

Борисов: Отказахме на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй", защото не представи ясен план
Бойко Борисов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отношенията България-САЩ не са само бизнес, а морал и геополитика. Не е въпросът само да спечелим долар или 100. Отношението на България към САЩ е като към страна, която е за пример, заяви премиерът Бойко Борисов по време на Дискусионна кръгла маса на тема "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара в България.

"За проекта на „Уестингхаус” за строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” ми беше предоставено меморандумче за проекта без ясни показатели за финансиране, инвестиции и печалби за след 10 години. Можехме да действаме незабавно и по „Уестингхаус”, ако имахме ясен план за финансиране, инвестиции и планирани печалби за всяка година, а не колко по-малко ще загубим. Трябва да говорим за печалби, а не за по-малки загуби", заяви Борисов по повод отказа за участието на „Уестингхаус” в строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Премиерът направи сравнение и какво е станало с руските проекти.

„С руските проекти действаме незабавно, те с в съдилищата – и за АЕЦ „Белене”, и за „Южен поток“. Там действаме незабавно", заяви Борисов.

Премиерът Бойко Борисов призова към това България да може да прави бизнес в САЩ без визи.

"Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме. Полагаме огромни усилия за подпомагаме на българо-американския бизнес", заяви Борисов.

Той посочи, че ако българският бизнес иска да отиде в САЩ, трябва да се мине през много неща.

#България #САЩ #Уестингхаус #Бойко Борисов #Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"