Посланик Родерик Мур: Хубаво е „Уестингхаус“ да остане в играта

Посланик Родерик Мур: Хубаво е „Уестингхаус“ да остане в играта
A A+ A++ A

"Ако имате планове за сфери, от които американският бизнес, включително компанията „Уестинхаус“ се интересуват, хубаво е тя да остане в играта“, казва в интервю за БГНЕС временно изпълняващ длъжността посланик на САЩ у нас Родерик Мур.

"Знаете, че нашият подход, не само в ядрената енергетика, е да окуражаваме България към енергийната диверсификация. Ние смятаме, че от страна на България има много по-голям интерес, отколкото от страна на САЩ", обяснява дипломатът.

Коментарът на Мур е в отговор на въпрос как оценява отказа на България от „Уестингхаус“ за строителството на 7-ми блок а АЕЦ „Козлодуй“.

Според американския дипломат страната ни е уязвима по отношение на доставките на енергоносители и може да получи съдействие от САЩ срещу тази уязвимост.

„Компанията „Уестингхаус“ е една много, много силна компания с дългогодишен опит в страната”, подчертава Родерик Мур.

„Уестингхаус“ има много възможности, предлага много услуги, и не само в изграждането на ядрени обекти, но и може да предложи други услуги, които може да заинтересуват България", убеден е шефът на американската мисия.

В петък след срещата си с Доналд Туск министър-председателят Борисов заяви, че газопроводът „Южен поток”, който е добър проект за България, отдавна щеше да се строи, ако неговото правителство не беше паднало от власт през февруари 2013 г.. "Ако не ви бях спрял и на “Уестингхаус” седми реактор, още 20 млрд. щеше да търси България", добави той, имайки предвид проекта за изграждане на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ по американска технология.

"Отношенията България-САЩ не са само бизнес, а морал и геополитика. Не е въпросът само да спечелим долар или 100. Отношението на България към САЩ е като към страна, която е за пример", подчерта Борисов, цитиран от БГНЕС.

В същото време Борисов обясни отказа за участието на "Уестингхаус" в строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" с факта, че му е било предоставено "меморандумче" за проекта без ясни показатели за финансиране, инвестиции и печалби за след 10 години.


Кои са "Уестингхаус"

"Уестингхаус Електрик Къмпани", компания от групата "Тошиба Корпорейшън", е пионер и световен лидер в ядрената енергетика и водещ доставчик на продукти за атомни електроцентрали и технологии за енергийни компании по целия свят. През 1957 г. в Шипингпорт, Пенсилвания, САЩ, "Уестингхаус" доставя първия в света ядрен реактор с технология вода под налягане. Днес технологии на "Уестингхаус" са основа за приблизително половината от действащите атомни електроцентрали в света, включително над 50% от тези в Европа.

"Министерството на енергетиката на САЩ ни казва къде може и къде - не да има реактор, изграден по тази технология. Собствеността е 87% на японски акционери, но от 60 г. Вашингтон решава къде може и къде – не, да строим тези реактори. Над половината реактори в света са построени по технологията на Уестингхаус. Ние сме частна компания, опитваме се да стоим настрана от политиката", заяви изпълнителният директор на компанията Дани Родерик при едно от посещенията си в страната ни.

"Уестингхаус" в България

Американската компания е на българския пазар отдавна. Между 2001 и 2007 г., "Уестингхаус" успешно са модернизирали всички несвързани с безопасността системи за управление на пети и шести блок в АЕЦ "Козлодуй". От 2009 г. насам инженерният офис на "Уестингхаус" в София успешно е завършил или в момента изпълнява множество големи проекти за модернизация на системи за контрол и управление за клиенти от регион Европа, Близкия изток и Африка. През ноември 2013 г. компанията подписа договор с АЕЦ "Козлодуй" за модернизация на системите за управление на спецкорпус 3 (СК-3) в централата.

#Родерик Мур #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »