Борисов: Когато народът чуе САЩ, знае, че всичко е наред

Борисов: Когато народът чуе САЩ, знае, че всичко е наред
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов призова САЩ да свалят визите за българския бизнес и увери, че американският бизнес е добре дошъл тук, "дори когато не е много за толериране".

"Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Дори ме е срам да чета договорите за изграждане на девет американски ТЕЦ-а, а ние продължаваме да ги толерираме", поясни той в изказване на дискусионната кръгла маса "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от  Американската търговска камара в България, която отбелязва 20 години от основаването й.

Премиерът посъветва САЩ да се поучат от финансовия министър Владислав Горанов, да вземат пример от отношението на Европейския съюз към страната ни.

"Може би отношението на ЕС към България трябва да е пример за отношение на САЩ към страната ни", каза Борисов, цитиран от "Фокус", и изтъкна, че страната е в първата осмица по усвояване на европейски средства. "Това са над 94%, които усвояваме, въпреки че два пъти ни спираха европейските фондове", посочи Борисов.

"Когато има проблем с руски проекти, ние съдействаме незабавно и затова сме в съдилищата за АЕЦ "Белене" и вероятно ще ни съдят и за "Южен поток", и за "Бургас - Александруполис", продължи Борисов. По думите му въпросът не е само до бизнес проект, а става дума и за морал, защото, "когато народът чуе САЩ, знае, че всичко е наред".

"Говоря с вас така, защото сме партньори и приятели, не и само когато обядваме, а и когато има проблем. Ако знаете нещо, ми помогнете, ние сме едно - ние сме приятели", обърна се той към щатските инвеститори.

"Спираме руски самолети, спираме и три руски проекта, и това ако не са ви партньорите, кои са", попита Борисов.

Премиерът изтъкна в словото си благоприятните условия, които правителството създава за чуждите инвеститори.

"Данъците са ни най-ниските в Европа и такива ще останат", заяви министър-председателят. "От малкото страни сме, които не се изкушават да вдигат ДДС, което дава абсолютно прогнозируема бизнес, финансова и икономическа среда в нашата страна. Дългът ни е нисък, бюджетът е около 2% дефицит", посочи той.

САЩ може да се поучат от финансовия министър Владислав Горанов за финансовата дисциплина в страната. "Ако ние направим такъв дълг като вашия, днешното мероприятие няма да го има", отбеляза Борисов.

Премиерът призова да се даде възможност България да прави бизнес в САЩ без визи. Полагаме доста усилия да подпомагаме българския бизнес, но когато трябва да се прави бизнес в САЩ, българите минават през дълга процедура, докато нашите съседи гърците имат облекчен режим, заяви той.

"Гърците имат тази привилегия, България не. Дали са по-лоялни партньори в ЕС или НАТО", попита премиерът Той допълни, че му се иска на следващия рожден ден на Американската търговска камара "да се поздравим с един такъв напредък в българско-американски отношения".


#Бойко Борисов #Американската търговска камара в България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »