Родерик Мур: Лесно може да внасяте газ и от Северна Америка

Родерик Мур: Лесно може да внасяте газ и от Северна Америка
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Интерконекторът между България и Гърция дава добри възможности за диверсификацията на доставките на природен газ за България. Той е евтин и ще предостави почти веднага достъп до потенциални източници на „синьо гориво“ от Азербайджан, а в бъдеще дори и от Северна Америка.

Това заяви за БГНЕС Родерик Мур, изпълняващ длъжността посланик на САЩ у нас.

„В момента в България основно съществува газопреносна система, наследена от социалистическата ера, която почти изцяло зависи от един източник на газ – Русия. Всяка страна, която търси собствените си интереси, би трябвало да има различни доставчици. С това ще се поощри икономическата конкуренция и ще се избегне уязвимостта. И това не е само теоретичен въпрос. България беше подложена на прекъсване на газовите потоци в началото на 2009 г. Има различни източници на газ освен Русия и България може да се възползва от тях“, каза Родерик Мур.

Той подчерта особеното значение на интерконектора между България и Гърция.

„Този проект дава добри възможности за страната ви да диверсифицира своите газови източници. Той не е много скъп и почти веднага ще ви предостави потенциални източници на газ от Азербайджан, от други източници и може би в бъдеще дори и от Северна Америка или други части на света.''

 „Целта в близка перспектива е да се намери окончателно инвестиционно решение по него. Това ще бъде голям импулс за неговата реализация“, посочи Родерик Мур. „Ние нямаме никакви задни подбуди, няма директен американски търговски интерес, освен теоретичен в бъдеще за потенциалните доставки на газ от Северна Америка, но това е теоретична възможност. Ние придвижваме този проект, за да окуражим България, Гърция и други партньори да продължат с реализирането на този интерконектор, защото той е от геостратегически интерес, а България е добър приятел и съюзник“, заяви временно изпълняващиятдлъжността посланик на САЩ у нас.

Идеята за изграждането на газова връзка между България и Гърция съществува от 2008-2009 г., но по редица причини тя все още не е изградена, въпреки че дължината й е 182 км, от които около 150 км са на българска територия. Интерконекторът беше обявен за един от 7-те приоритетни проекти на ЕС в областта на енергетиката на срещата на енергийните министри в Дубровник по-рано тази година. България и Гърция трябваше да подпишат в началото на лятото важно споразумение за газовата връзка. Подписването трябваше да се състои на 12 юни и наблюдателите и политиците го бяха определили като „официален старт“ на проекта, самото строителство трябваше да започне през март 2016 г. Но подписването не се състоя, като мотивът бе политическата нестабилност в южната ни съседка.


#Северна Америка #България #Гърция #Азербайджан #газ #интерконектор #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »