"МиГ" може да оспори договора ни с Полша за ремонт на изтребителите

"МиГ" може да оспори договора ни с Полша за ремонт на изтребителите
Министърът на отбраната Николай Ненчев и полският му колега Томаш Шемоняк подписаха споразумение за сътрудничество във военната област
A A+ A++ A

Руската компания "МиГ" може да оспори споразумението между България и Полша за ремонта на руските изтребители МиГ-29, съобщи пресслужбата на компанията.

Причината е, че споразумението нарушава правата на корпорацията.

По-рано днес бе съобщено, че във Варшава министрите на отбраната на двете страни Томаш Шемоняк и Николай Ненчев са подписали подготвеното споразумение за ремонт на изтребителите.

От пресслужбата на българското Министерство на отбраната съобщиха, че Полша е единствената страна, която има възможността да обслужва и ремонтира самолетите МиГ-29. В споразумението се предвижда ремонт на шест двигателя и временно използване на два полски двигателя за 2 години.

На въпрос за позицията на Русия министър Томаш Шемоняк заяви: „Знаем, че те протестираха срещу този избор, но това е избор на нашите две правителства и ние ще положим всички усилия този контракт да бъде реализиран по възможно най-бързия и качествен начин“.

Впоследствие генералният директор „МиГ” Сергей Коротков в официално писмо до София информира за невъзможността за ремонт на българските Миг-ове в Полша. В него той подчерта, че руската страна не е предоставяла лиценз и актуална техническа документация за изпълнение на ремонти дейности по двигателите.

Коротков предупреди, че по-нататъшното използване на самолетите и безопасността на пилотите ще бъдат поставени под въпрос. „Съжаляваме, че такова решение е прието единствено по политически съображения , а най-вероятно решението е в резултат на външен натиск”, добави Коротков.

#"МиГ" #ремонт #Томаш Шемоняк #Николай Ненчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"