Теменужка Петкова: Не са плащани лихви по проекта за ''Южен поток''

Теменужка Петкова: Не са плащани лихви по проекта за ''Южен поток''
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Не са начислявани и не са плащани лихви по заема за „Южен поток“,''заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос, свързан с условията, дължимата лихва и разходването на усвоен заем от БЕХ АД за проекта за газопровода "Южен поток".

Според министъра „Южен Поток България“ е уведомен от БЕХ за учредения особен залог. Тя обясни, че е предвидено заемополучателят да изплаща всички свои задължения само с 80% от получените дивиденти от проектната компания, което се отнася както за главницата, така и за лихвата“.

Припомвяме, че през юли 2014 г. „Газпром“ отпусна заем от 620 хил.евро, с които БЕХ би трябвало да финансира дяловото си участие в проекта (50%). За да влезе в сила договорът за заем, към него е подписан и особен залог върху бъдещите дивиденти на БЕХ от проекта за гарантиране изплащането на заема от държавната компания към „Газпром“. Средствата се превеждат в специална ескроу сметка. С тези средства бе предвидено увеличение на капиталът на компанията "Южен поток България", така че тя да може да изплати авансът от 10% (т.е. 380 млн. евро) на строителите.

Още подробности вижте тук.

#Теменужка Петкова #Южен поток #лихви #проект #БЕХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »