ДАР и НСО с рекорден бюджет през 2016г.

ДАР и НСО с рекорден бюджет през 2016г.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Към момента капацитетът в ДАНС е зает на около 60%, а в Държавна агенция "Разузнаване" /бившата Национална разузнавателна служба/ има 37% незаети места.

Това стана ясно по време на изслушването в спецкомисията на НС при разглеждането на бюджетите на службите, предаде БГНЕС.

На заседанието депутатите в комисията изслушаха шефовете на служби и приеха проктобюджет 2016 г. на първо четене. За ДАНС в бюджета за 2016 г. са предвидени около 97 млн. лв. Председателят на ДАНС Димитър Георгиев каза, че са необходими 101 млн. лв. Пред депутатите той уточни и че към момента капацитетът е зает около 60%, все пак стана ясно, че звеното, което отговаря за миграционния поток вече е попълнено 100%.

Председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) Драгомир Димитров, заяви, че това е най-високият бюджет, който е получаван от години. За ДАР в бюджета за догодина има отделени 20 700 000 лв. Той посочи, че има недостиг по отношение на разузнавателната дейност – около 1 млн. и допълнително необходими 3 млн. лв. за изпълнение на секретни постановления.

Димитров посочи, че бюджетът на ДАР е минимум 2 пъти по-малък в сравнение с този такива служби в съседни страни. Стана ясно и че двамата шефове - на разузнаването и на контраразузнаването са поискали преди месеци с писмо до вътрешния министър Румяна Бъчварова да има филиал в Академията на МВР, който да подготвя служители в сектор Сигурност. С мотива, че няма пари, а са необходими около 5 млн. лв., това било отказано.

Началникът на Националната служба за охрана (НСО) не беше на заседанието на комисията да защити лично бюджета на звеното. За 2016 г. там са предвидени около 2,5 млн. лв. повече – близо 34 млн. лв. Стана ясно, че на година в НСО напускат 4% - 50 човека годишно поради придобиване на право на пенсия и техните места се запълват с нови хора. Все пак и в тази служба има недостиг на кадри от около 10-13%.


#ДАР #ДАНС #НСО #бюджет #сигурност #Румяна Бъчварова #пенсия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"