Фрнсоа Оланд: Обсъждаме въвеждане на 3-месечно извънредно положение

Фрнсоа Оланд: Обсъждаме въвеждане на 3-месечно извънредно положение
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''Френският парламент ще обсъди въвеждане на 3-месечно извънредно положение в страната,'' каза в изявление президентът Франсоа Оланд, цитиран от АФП и БГНЕС. Държавният глава предложи и разглеждане на промени в конституцията на страната, които да улеснят борбата с тероризма.

Френският президент ще настоява за свикване на сесия на Съвета за сигурност на ООН. Оланд заяви, че ще се срещне със своя американски колега Барак Обама и руския Владимир Путин в идните дни, за да обсъдят общите си действия срещу групировката „Ислямска държава“, която стои зад кървавите атентати в Париж миналия петък.

„Сирия се е превърна в най-големия завод за тероризъм, който светът някога е виждал,“ допълни Оланд, който повтори намерението си Франция да засили военните си операции в конфликтната точка. „Ще продължим с въздушните удари през идните седмици,“ заяви френския президент.

Оланд призова френските депутати да приемат промени в конституцията на страната, които да улеснят борбата с тероризма. В парламента във Версай ще бъде обсъдено възможно въвеждане на тримесечно извънредно положение във Франция.

Жертвите на терористичните атаки в Париж този петък са от 19 различни националности, заяви още Оланд в рамките на речта си пред парламента. Той призова страната му да покаже упоритост и единство след най-кървавата терористична атака на френска територия. 

#Франсоа Оланд #тероризъм #борба #Франция #Барак Обама #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »