Ще забраним ли със закон разпространението на радикални идеи ?

Ще забраним ли със закон разпространението на радикални идеи ?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От 2016 г. държавните институции ще актуализират плановете си за борба с радикализацията и тероризма, като една от идеите е забрана със закон на крайно радикални идеи и призиви към насилие.

Това става ясно от Плана за изпълнение на Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма 2015-2020 г., които предстои правителството да приеме в началото на декември, предаде БГНЕС.

 До края на 2015 г. МВР, ДАНС, цивилното и военно разузнаване трябва да направят оценка на съществуващото информационно взаимодействие помежду си, което се провежда в открития преди две години Национален контратерористичен център по отношение на сигнали за подготовка на терористична дейност.

През 2016 г. ще бъде сформирана междуведомствена работна група за създаване на законодателство за противодействие на изказвания и послания, подбуждащи към омраза по Интернет и медиите, което би могло да доведе до налагането на санкции и цензура върху радикални послания, които се разпространяват чрез медии.

Догодина трябва да има готова методика за установяване на сайтове, чрез които се осъществява екстремистка пропаганда и/или се отправят открити призиви за насилие.

От 2016 г. трябва да е наличен актуализиран механизъм за оказване на съдействие на български граждани, които са станали обект или жертва на терористичен акт на територията на трети държави. Догодина ще бъде извършена и инспекция на съществуващите мерки за сигурност на всички чужди посолства и представителства, които са на българска територия, както и на българските дипломатически, търговски и културни представителства по света. Ще се извърши инспекция на сигурността и на базите в чужбина, където има български военнослужещи.

 Девет държавни институции, начело с МВР, ще разработват през 2016 г. концепция за изграждане на интегрирана национална система за видеонаблюдение.

През 2017 г. трябва да е готова Комуникационна стратегия по въпроси на противодействието на радикализацията и насилствения екстремизъм, както изграждането на механизъм за сътрудничество между централната и местна власт с религиозни и етнически общности.

До 2020 г. трябва да е факт Национална програма на централно и регионално ниво, която да осигури деангажиране, дерадикализация и рехабилитация на лица, които са пожелали да излязат от екстремистки среди.


#МВР #радикални идеи #пропаганда #тероризъм #план #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"