Нов протест за спасяване на Витоша, Рила и Пирин, институциите мълчат

Нов протест за спасяване на Витоша, Рила и Пирин, институциите мълчат
A A+ A++ A

Нов протест за спасяване на българската природа готвят природозащитници на 26 ноември. Причината е, че предишният протест на 11 ноември и множеството сигнали и свидетелства за посегателства срещу природата в Пирин, Витоша и Рила не доведоха до реакция на отговорните институции.

На 11 ноември природозащитници в София, Пловдив, Варна, Русе и Перник блокираха улиците п под наслов "Гражданите срещу мафията в Рила, Пирин и Витоша”. Повод за недоволството стана изсичането на млади дървета на площ 20 дка в парк „Витоша”. Служители на СДВР извършиха оглед на мястото и по случая беше образувано досъдебно производство.Все още се изяснява чия собственост е техниката, с която са разчистени младите дървета. Те бяха засадени от 200 доброволци преди година. От Коалиция "За да остане природа в България" са установили, че мястото съвпада със стар подробен устройствен план, който е предвиждал разширение на съществуващата ски зона.

Според природозащитниците най-скандалното в случая е, че нито една от институциите в страната няма представа кой и защо е разкопал 20 дка, изровил е млади дървета и е местил морени. Неясно остава и как огромните машини са стигнали до мястото и са работили, без никой да разбере.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов с копие до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и главния прокурор Сотир Цацаров, в което се настоява да се вземат спешни мерки за националните паркове Пирин и Рила и Природен парк Витоша.

Природозащитниците алармират, че в природен парк Витоша незаконно се разорават площи, залесени от доброволци с фиданки, купени по Оперативна програма Околна среда. Тези площи учудващо съвпадат с план за разширение на ски съоръженията около Алеко, отменен от Върховния административен съд и Министерство на околната среда и водите.

В Национален парк Пирин се строи лифт извън концесионния договор за ски зона Банско и извън плана за управление на парка, с което една офшорна компания, която не е концесионер, е напът да придобие вещни права во веки веков в изключителна държавна собственост.

Проектите на плановете за управление на националните паркове Пирин, Рила и Природен парк Витоша и режимите, които предвиждат, поставят под заплаха бъдещето на трите защитени територии. Адекватна реакция от институциите, отговорни за тяхното опазване, липсва.

Природозащитниците настояват за незабавно спиране на строежите на Витоша и Пирин и уволнение  на директорите на Природен парк Витоша и Национален Пирин и другите виновни лица.

Те предлагат връщане на плановете за управление на Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка. Според тях държавата трябва да актува всички строежи от концесията в Национален парк Пирин като държавна собственост, както изисква законът. Това ще спре по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото.

#протест #Витоша #Пирин #Рила

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »