Хиляди останаха без ток заради бурите в страната

Хиляди останаха без ток заради бурите в страната
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хиляди останаха без ток заради силния вятър, много пасажери бяха задържани на летище Пловдив, заради отклонени полети.

Двама души са приети в "Пирогов" с наранявания, причинени от силните ветрове през изминалото денонощие. Много са сигналите за паднали дървета и съборени рекламни материали и пътни знаци. Такава е ситуацията след снощния силен вятър, предаде БГНЕС.

Далекпровод на ЕСО аварира вследствие на паднало дърво. В резултат без електрозахранване от този момент са столичните квартали Младост 1 и 2, Мусагеница, Дървеница и част от Студентски град.

Днес в 14 области на страната е обявен оранжев код заради бурен вятър, а в 11 – жълт код. Без електрозахранване останаха райони в София град, София област и Враца.

По информация на БНТ е прекъснато електричеството и в района на Елин Пелин, Своге и няколко села в община Дупница. Без ток са и над 6 хиляди клиенти на ЧЕЗ в област Враца. Аварийни екипи работят за отстраняване на повредите.

Енергийният министър Теменужка Петкова отиде до Долни Богров, за да види как се отстранява аварията, заради която бе спрян токът. На много места в страната са паднали дървета, навеси, пътни знаци и билбордове. До Южния парк в София през нощта дърво е паднало върху автомобил. Звеното за аварийно-спасителни дейности на Столичната община е работило по 27 сигнала за възникнали проблеми. А от зелени системи са отстранявали паднали клони и дървета на 90 места. Конструкция на столичен мол е паднала от силния вятър.

Въгледобивът в „Мини Марица Изток” също е временно беше преустановен заради силните пориви на вятъра, достигащи до 27 м./сек.

Пристанище Варна остава затворено. 20 метра в секунда е скоростта на вятъра, няма информация за поражения в града. Изключително силен е вятърът и в Смолянско, съобщи БНР. Поне от десетилетия в Родопите не е вилнял такъв вятър, коментират по-възрастните хора. Има счупени стъкла на прозорци, съборени и изпочупени керемиди и покривни ламарини. За щастие няма тежки инциденти. В гората силният вятър е съборил стотици дървета.

Цели квартали в Кюстендил са без ток. Причината са сериозни аварии в резултат на силния вятър. Екипите на ЧЕЗ не успяват откликнат на всички позвънявания от абонати и да отстранят всички аварии. Тежка е ситуацията в курорта Паничеще. Поради паднали дървета там има скъсани проводници.


 

#България #София #Елин Пелин #вятър #електрозахранване #паднали дървета #Кюстендил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »