Великобритания обмисля намеса в Сирия с 12 млрд. допълнителен военен бюджет

Великобритания обмисля намеса в Сирия с 12 млрд. допълнителен военен бюджет
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството на Дейвид Камерън планува допълнителни 12 млрд. паунда военен бюджет, съобщават от „Даунинг стрийт”.

Консервативният премиер иска парламентът в Лондон да одобри включването на Великобритания във въздушните удари в Сирия още в следващите дни.

Стратегическият преглед на защитата и сигурността, изготвен от правителството през последните месец, ще очертае британската политика в сектора през следващите пет години.

Камерън ще обяви мерки, които включват създаването на два нови отряда за бързо реагиране, с численост 5000 души. Те ще бъдат на разположение за контратерористични действия по цялото земно кълбо до 2025 г.

„Искам британците да знаят, че имат правителство, което разбира важността на нашата национална сигурност и ще направи каквото трябва, за да опази страната,” заяви Камерън в интервю за британски вестник през уикенда.

След разговори с френския президент Франсоа Оланд днес, британският премиер каза, че е „твърдо убеден” в нуждата от присъединяването на Великобритания към коалицията, която воюва срещу „Ислямска държава” в Сирия.

Към момента кралските въздушни сили участват в удари срещу ислямистите единствено в Ирак. С оглед на високото обществено одобрение за подобни мерки след атаките в Париж, премиерът ще се опита да убеди представителите на парламента в разширяване на действията.

Оланд добави, че Великобритания и Франция трябва да работят заедно срещу джихадистите, тъй като имат „съвсместен ангажимент” за това.

#Великобритания #Сирия #военен бюджет #Атака #Париж #джихадисти #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници