Държавният енергиен холдинг търси до 650 млн. евро заем от 25 международни банки

Държавният енергиен холдинг търси до 650 млн. евро заем от 25 международни банки
A A+ A++ A

Българският енергиен холдинг е изпратил писма с покана до 25 международно признати институции, които да му отпуснат кредит до 650 милиона евро, съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Заемът е необходим за уреждане на дълговете на дъщерната "Национална електрическа компания" (НЕК) към двете американски централи - "AES Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3". До две-три седмици банките ще могат да се запознаят с условията и впоследствие ще се очакват офертите им.  Зам.-министър Станков изрази увереност, че до края на годината БЕХ ще успее да осигури необходимите средства за покриването на дълговете на НЕК към двете американски ТЕЦ.

През миналата седмица БЕХ спря процедурата за организиране на облигационна емисия от 650 млн. евро, тъй като банките поискаха частична държавна гаранция, която финансовият министър Владислав Горанов отказва.

В края на миналата седмица пред журналисти изпълнителният директор на AES България Оливие Маркет каза, че няма да има проблем погасяването на задълженията на НЕК да стане през декември. Това обаче е последното удължаване, което централата ще може да си позволи. В края на годината изтича срокът, който банките кредиторки на AES са дали на сключеното в началото на април споразумение с НЕК за намаляване на цените на разполагаемост на мощностите. Конкретно споразумението с AES предвижда намаляване на разполагаемостта с 14%, срещу което НЕК ще спестява 50 млн. лв. годишно. За ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" намалението на разполагаемостта е 13% и спестяване за НЕК за близо 50 млн.лв. В случай, че БЕХ е започнала процедура по договаряне на средствата и има вероятност да ги получи, централите ще може да изчакат. В случай на по-голямо забавяне обаче те ще трябва също да започнат предоговаряне с техните банки-кредитори. Оливие Маркет бе оптимист и заяви, че е "прекалено рано" за други сценарии.

По последни данни дълговете на НЕК към двете американски централи вече надвишават сумата от 960 млн.лв.

Според зам.-министър Станков, БЕХ търси най-добрите условия като лихви, гратисен период и други параметри на заема. В същото време финансовото състояние на холдинга се влошава. Задълженията му надхвърлят 1 млрд. лв. Холдингът има да покрива плащания по взетия през октомври 2013 облигационен заем за 500 млн. евро и който е с падеж 2018 г.



#БЕХ #кредит #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"