Решено: Купуваме високоскоростни влакове

Решено: Купуваме високоскоростни влакове
A A+ A++ A

От следващата година е възможно да стартират процедури за закупуване на високоскоростни влакове, след като част от отсечките у нас бъдат завършени. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски, който е в делегацията на премиера Бойко Борисов в Китай.

Той е част от правителствената българска делегация в Китай. Премиерът Бойко Борисов, който участва в икономически форум между Китай, Централна и Източна Европа, заедно с още 16 европейски лидери, се качи на влака – стрела и пропътува със скорост 300 км/ч от Суджоу до Шанхай.

Какво предлага влакът стрела опита в сряда премиерът Бойко Борисов. Той пропътува със скорост 300 км/ч от Суджоу до Шанхай. Борисов гост на премиера на китай Ли Къциян заедно с още 15 министър-председатели, които взеха участие в четвъртия форум „16+1“, който е за икономическо сътрудничество на Китай и страните от Централна и Източна ЕВропа.

Високоскоростният влак бе специално боядисан със знамената на участващите във форума държави. ВИП-вагонът, в който се возиха премиерите пък бе оборудван с единични кресла, които могат да се свалят до легнало положение. Стюардеси поднасяха на гостите зелен чай и кафе. 20 минути отне на китайския влак стрела да измине стоте километра между Суджоу и Шанхай. Пътуването с него до Пекин на около 1300 километра разстояние пък отнема малко повече от 4 часа. От сряда премиерите са в столицата на Китай, където Бойко Борисов ще има срещи на четири очи с президента Си Дзинпин и премиера Ли Къциян.



Възможно е в България да бъдат взети и китайски влакове, обясни транспортният министър Ивайло Московски. Това обаче щяло да бъде решено на процедура за избор на доставчик, след като бъде осигурено финансиране за обновяването на пътния състав на железниците.

В България обаче максималната скорост на влаковете ще е 200 км/ч, защото страната е по-малка, обясни Московски. Китай проявява интерес за изграждане на жп инфраструктура по маршрута Русе-Димитровград. За там китайците заявиха инвестиционни намерения и за пътната инфраструктура, включително и построяването на тунел под Шипка.

Китайците искат да направят скоростна жп линия и в участъка Русе Варна като част от възобновяването на пътя ня коприната. Нейната дължина е 227 км, а прогнозната стойност за строителството й е 383 млн. евро. Нейното строителство може да бъде обвързано и с концесия на пристанище Варна, както и това в Русе. Ще се правят анализи и за концесия на гарата във Варна, обясни Ивайло Московски.

Московски е представил на форума още три железопътни отсечки, които могат да бъдат изградени с китайски инвестиции.

#Китай #Бойко Борисов #Ивайло Московски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »