Президентът отказа да се цапа с "Яневгейт"

Президентът отказа да се цапа с "Яневгейт"
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев отказа да се намесва в скандала "Яневгейт", за което го призова по- рано днес председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Шефът на ВКС поиска от държавния глава да инциира създаването на спецкомисия, която да извърши независима проверка на всички обстоятелства около изтеклите разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова, в които се коментира така нареченото "мегаразследване "Червеи".  

Панов аргументира предложението си с тежкия удар, който нанесе на съдебната власт този скандал. В него са замесени главният прокурор, членове на ВСС и висши държавници. По думите му, разследването не трябва да се фокусира единствено върху това законни ли са или не скандалните записи, а да се провери същността на самите разговори.  Тъй като в записите са замесени имената на представители на различни власти, няма как случаят да бъде изяснен само от Висшия съдебен съвет, смята шефът на ВКС.

Той призна, че няма законов механизъм, по който да се направи специален орган, който да включи представители на всички институции, които безпристрастно да проверят записите, но че над закона стои моралът, в този смисъл той е готов да се срещне с президента и да пледира и пред него да поеме подобна лидерска функция.

На това президентът отговори, че не може да изземва правомощия на други органи. "Всяка правова държава е изградена на принципа на върховенството на закона. Този принцип означава на първо място всеки държавен орган следва много стриктно да се придържа към своите законоустановени правомощия без да изземва правомощия на други органи и без да се намесва в работата на другите власти", сочи в позицията си президентът, цитиран от Медиапул.

Според Плевнелиев "вакуумът", за който говори Лозан Панов, може да бъде запълнен само от Народното събрание. "Търсенето на решения извън конституционните и законови норми не може да гарантира независимостта на съдебната власт и да доведе до решаване на проблемите, а до тяхното задълбочаване и до размиване на отговорността", отбелязва държавният глава.

Той напомня, че в страната има компетентни органи, които разполагат с необходимите инструменти, за да достигнат до обективната истина в аферата. Президентът казва, че сформираната от него комисия няма да има средствата да достигне до истината, защото не може да разпитва, да възлага експертизи и да оценява доказателства.

"Силата на една държава не се гради върху това най-високостоящите политици да разрешават всички спорове, а по-скоро върху ясната система от правила, който позволява колкото и високо да стои един политик или магистрат, винаги да има един орган, който може да разследва неговите действия и винаги да има механизъм, който да позволява да се санкционират неправомерните деяния", казва президентът. В случая изглежда, че явно такъв орган няма, тъй като прокуратурата проверява само кой е направил записите, а ВСС разпитва замесените при пълна липса на публичност.

Към момента скандалът, добил популярност като „Яневгейт", се проверява от Етичната комисия към ВСС. Само преди ден ЕК обърна внимание, че независима проверка може да има единствено, ако в нея не участват тези, които по един или друг начин са замесени в казуса.

Призива за посредничеството на президента Панов аргументира по следния начин: „След като в записите се споменават имената на колеги, които са в Етичната комисия, след като става дума за имената на колеги, които са членове на ВСС - очевидно тази проверка, какъвто и извод да направи Комисията, трудно ще може да убеди обществото, че тя е същностна, обективна и прозрачна".

Според Панов прокуратурата също няма как да разследва казуса, въпреки че в него има данни за търговия с влияние. Причината е, че в скандалните записи на разговорите между съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова основна роля играе именно самият главен прокурор, за когото се твърди, че имал нареждане от „Бойко" да „опраска" Янева: „Няма как прокуратурата да тръгне да прави разследване след като по някакъв начин и името на главния прокурор също е замесено. Аз не знам дали това, което е изложено в записите е истина или не е истина, но ако тя не бъде проверена, петното ще си остане изцяло за съдебната система".

#ВКС #Яневгейт #Лозан Панов #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"