Ченалова призна, че "елегантно" е съветвана от Янева за съдебни решения

Ченалова призна, че "елегантно" е съветвана от Янева за съдебни решения
A A+ A++ A

Уволнената дисциплинарно съдия Румяна Ченалова коментира пред журналисти, че е била съветвана "елегантно" да решава дела по определен начин от бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева.

"Не съм единственият съдия, който е викан и на когото е казвано: виж, това дело как ще го решиш и внимавай как ще го решиш", каза Ченалова преди изслушване от етичната комисия за изтичащи в медиите записи на разговори между нея и Янева.

Ченалова съобщи, че по времето, когато е работила в Търговското отделение на СГС е била викана от председателя Янева. Ченалова за дела, без да конкретизира дали сред тях са били делата с голям обществен интерес "Октопод", "Соло" или "Белведере".

"Не помня фирмите, трудно си спомням делата", каза съдийката и допълни, че е карана да решава търговски дела по определен начин.

Не винаги обаче ги е решавала, както са искали от нея, "защото то просто не може, няма как. Не винаги нещата стават, както се иска". Разказа, че това се правело много елегантно -"ако може, ако така..." и нищо не е получавала насреща за решенията си. Според нея не са много съдиите от СГС, които са били привиквани от председателя, а причината е, че повечето от тях са нямали такъв тип отношения с Янева.

Тя намери вината си във факта, че е съжалила Владимира Янева, когато била избрана за председател на най-големия съд, тъй като тя не е била приета и е била изолирана от колегите си. Това довело до сближаване на двете съдийки, записи от чиито разговори продължават да изтичат в публичното пространство. Според Ченалова, самата тя не е проявила "духа, който нося" и се е оставяла да бъде повлияна в работата си.

На въпрос защо проговаря, Янева обясни: "Когато останеш толкова сам, когато видиш собствената си вина и когато вече нямаш какво да губиш, защото цялата мръсотия за състоянието на съдебната система се изля върху мен. Изкупиха вината на всички магистрати и политици. Тогава човек си казва, в крайна сметка кое е по-достойно - да наведе глава, да мълчи и да сключи сделка или да говори. Мисля че е по-достойно да говоря по този начин".

Ченалова потвърди, че има близост между Янева и главния прокурор Сотир Цацаров, които си говорят "на малко име" и че е имало желание за негова намеса по дело, по което тя е била съдия.

Този път, тя не е изпълнила желанието на главния прокурор и председателя на съда. "Пред прокуратурата в никакъв случай няма да свидетелствам, защото тя ще разследва, ще реши, че няма данни, ще прекрати и ще ми образува на мен дело за набедяване", по този начин Ченалова обясни липсата на действия от нейна страна по повод нарушенията, за които говори.

Румяна Ченалова каза и че може да е параноична, но вижда около тях и то от скоро кръжащи коли с пловдивска регистрация "баничарки с кутии отгоре". "Забелязвам ги, няма как, около нас са, преди не ги е имало".

Утре Румяна Ченалова отново е призована на разпит в ДАНС от 9 ч, а от 10 ч е поканена от етичната комисия на ВСС.

#Румяна Ченалова #Владимира Янева #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници