Ердоган предлага президентски разговор в Париж, от Москва няма отговор

Ердоган предлага президентски разговор в Париж, от Москва няма отговор
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Ердоган е предложил на руския държавен глава Владимир Путин да се срещнат на четири очи на 30 ноември по време на срещата по климатичните въпроси в Париж. Руската страна обаче не е дала официален отговор.

Ако знаехме,че самолетът е руски може би щяхме да го предупредим по друг начин, заяви Ердоган пред френска телевизия. На свой ред руският президент изключи възможността турските военновъздушни сили да не са могли да разпознаят руския самолет. Путин определи оправданието като "глупости и празни приказки".

Анкара ще смята за агресия ситуация, при която неин боен самолет наруши въздушното пространство на Сирия и бъде свален от руска зенитна ракета, предупреди също Ердоган в интервю за Си Ен Ен:

"Подобен инцидент е възможен и той ще ни застави да вземе мерки, които, безусловно, не се обсъждат. Разбира се, това би било агресия срещу нашето право на суверенитет и за държавата е естествено да защитава това право. Ние не искаме да участваме в това. Но тези, които застават на страната на Сирия и способстват за нарастване на напрежението, според мен носят отговорност за това", каза Ердоган.

Висшият военен съвет на Турция е заседавал заради инцидента със самолета. Препоръчал е да се държат открити каналите за връзка с Русия.

Междувременно руският посланик в Анкара Андрей Карлов е бил повикан в турското външно министерство, за да му бъде връчен протест във връзка с нападенията срещу турските дипломатически представителства и задържането на делегация от турски бизнесмени в град Краснодар.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че след свалянето на руския самолет на турско-сирийската граница не е имало пряк телефонен контакт между двамата президенти.

Турция ще работи с Русия и своите съюзници за успокояване на напрежението след свалянето на руския самолет, пише турският премиер Ахмет Давутоглу в авторска статия, публикувана в британския в. "Таймс". Давутоглу коментира, че страната му възнамерява да продължи работата с Русия за ефективна борба срещу "Ислямска държава".

"Не трябва да се отклоняваме от делата, които ни обединяват", смята турският премиер.

#Реджеп Ердоган #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"