Кремъл: Западът не е готов да формира коалиция с Русия срещу ИД

Кремъл: Западът не е готов да формира коалиция с Русия срещу ИД
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Западните сили не са готови да формират коалиция с Русия за борба с „Ислямска държава“ в Сирия. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес. Изказването му е изненадващо, тъй като идва непосредствено след срещата между руският президент Владимир Путин и френският му колега Франсоа Оланд в четвъртък в Москва, по време на която те се съгласиха да координират действията си в Сирия.

„В момента, за съжаление, нашите партньори не са готови да работят в рамките на формата единна коалиция“, каза Песков, цитиран от АФП. Той също така допълни, че Русия остава отворена за сътрудничество „във всеки формат, за който са готови нашите партньори“.

До момента няма повече информация на какво се дължи този негативен обрат в отношението на Русия.
 
По-рано днес международните анализатори бяха обнадеждени от срещата Путин - Оланд и обявиха преговорите в Кремъл за финалния щрих в подготовката за създаване на широка коалиция срещу "Ислямска държава". Франсоа Оланд – известен "майстор на компромиса", се мъчи да склони към сътрудничество Москва и Вашингтон, коментира руският печат по повод вчерашната среща на френския президент с Владимир Путин и предишните му разговори с президента на САЩ Барак Обама, британския премиер Дейвид Камерън и германския канцлер Ангела Меркел.

Срещата между руския и френския президенти Владимир Путин и Франсоа Оланд потвърди започналото сближаване в политически план между Москва и Париж, които пострадаха от действията на международния тероризъм, базиран в Сирия. Централна тема в разговорите бе ставащото в Сирия и погледите на Русия и Франция към гражданския конфликт в нея.

Оланд представи в Москва идеята за създаването на световна коалиция против радикалната групировка "Ислямска държава", която да се справи с този проблем. Подобна идея руският президент Владимир Путин лансира пред Общото събрание на ООН в края на септември. Сега Путин отново предложи на френския си колега сътрудничеството на Русия в лансираната от Париж инициатива за световна коалиция.

#международна коалиция #Владимир Путин #Франсоа Оланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »