Посланик Гьокче: Съжаляваме за инцидента, но сме длъжни да се защитаваме

Посланик Гьокче: Съжаляваме за инцидента, но сме длъжни да се защитаваме
A A+ A++ A

Посланикът на Турция у нас се надява страната му и Русия да преодолеят инцидента със сваления боен самолет, както неведнъж в исторически план са се справяли с проблемите по между си.

"Русия е приятелска страна и продължава да се счита от Турция за такава", каза негово превъзходителство Сюлейман Гьокче на среща с българските медии.

Руският изтребител Су-24, който беше свален от турските военновъздушни сили в близост до границата със Сирия, е бил на турска територия, а към момента на стрелбата по него не е била ясна неговата принадлежност, каза  посланикът. По думите му бойните машини, летели в близост до турската граница, са били два.

Въпреки направените 10 предупреждения в рамките на пет минути и двата самолета са навлезли на турска територия, но единият се е върнал. Огънят по втория самолет е бил открит, докато е бил в турското въздушно пространство. Летателният апарат се е разбил в Сирия, но части от него са паднали в Турция и са ранили двама граждани.

Посланикът подчерта, че позицията на сваления руски самолет над Турция е потвърдена и от радари на страни съюзници от НАТО.

Сюлейман Гьокче посочи, че това не е първият подобен инцидент, като от началото на руските операции в Сирия преди два месеца е имало още няколко нарушавания на въздушното пространство на Турция, което е и натовско въздушно пространство.

На няколко пъти на Русия е било обърнато внимание как действа турската противовъздушна отбрана в такива случаи. На срещи между представители на двете страни през октомври на най-високо равнище бил поет и ангажимент от руските представители да няма повече такива инциденти. За тази цел са създадени и специални линии за комуникация между Русия и Турция.

Турската страна изразява съжаление за инцидента, но е длъжна да защитава териториалната си цялост, заяви негово превъзходителство.

На въпрос дали е вярно, че по убития руски пилот са стреляли сирийски туркмени, дипломатът отговори, че няма потвърждение на тази информация. Дори и това да е така, Турция не може да бъде държана отговорна, уточни той.

На въпрос дали Турция би участвала в широка коалиция срещу "Ислямска държава", посланик Гьокче заяви, че страната вече е част от международната коалиция срещу джихадистите и е предоставила свои бази.

#Турция #Русия #Сюлейман Гьокче

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »