Турция спазари 3 млрд. евро с ЕС, България не планира вноска в бежанския фонд

Турция спазари 3 млрд. евро с ЕС, България не планира вноска в бежанския фонд
A A+ A++ A

Турция се спазари с ЕС за финансова подкрепа от 3 млрд. евро и въвеждане на безвизов режим от октомври догодина. Това стана ясно от огласената проектодекларацията за извънредната среща на най-високо равнище на европейските лидери с турския премиер Турция Ахмет Давутоглу за спиране на потока от мигранти към Европа. Срещата започна в неделя привечер, България е представена на нея от премира Бойко Борисов.


В стремежа си да ангажира по-активно Турция в общите усилия за спиране на мигрантската вълна, днес ЕС поставя на масата конкретен план за действие. По силата на документа Турция трябва връща в родината им всички мигранти, които не се нуждаят от международна защита, а в замяна ще получи финансова помощ на стойност 3 милиарда евро и възобновяване на преговорите за присъединяване към общността още през декември.

В проектодекларацията се отбелязва още, че от октомври 2016 г. турските граждани ще могат да пътуват без визи в Европа, но условие за това е прилагането на принципно договорения план за действие за преодоляване на миграционната криза.

България е сред активните поддръжници на турския процес на сближаване с Евросъюза. Нашата парична вноска в 3-милиардния бежански фонд още не е обявена, но премиерът Борисов няколкократно е настоявал за визова либерализация и дори за участие в налагането на военна зона за сигурност в Западна Сирия, по турската граница, където да се върнат част от бежанците, както настоява правителството на Турция.

Турция спокойно може да се включи в третия списък на сигурните страни, а що се касае до преговорите за ЕС - ние ще отстояваме позициите да се спазват всички изисквания, които всички страни, приети до сега в съюза, са защитили, в смисъл – да не се правят изключения, заяви българският премиер Бойко Борисов.

Според мен безвизовият режим само за определени хора - за държавни служители и за бизнеса, би бил достатъчен знак за Турция, че оценяваме нейната грижа и това, което полагат като усилия към момента, за да държат близо 2 милиона мигранти на тяхна територия, каза още Борисов. Надявам се, че ще си подобрят и отношенията с Русия след сваления самолет, защото всички знаем, че една по-мощна коалиция в Сирия и срещу тероризма би била доста по-силна, допълни Борисов.

Запитан колко пари ще даде България за фонда от 3 млрд. евро за сирийските бежанци в Турция, Борисов каза: „Тук има две много важни неща, първо тази тема, поне от опорните точки, които посланик Цанчев ми е дал, точката няма да се разглежда днес, а и Кристалина Георгиева трябва да даде финансовата рамка от къде и как ще се наберат тези пари. Второто, което за мен е най-важно, е че тези пари по никакъв начин, и което няма да подкрепя, да бъдат от кохезионните фондове. Кофезионните фондове не трябва да се пипат, защото на държавите от Източна Европа особено, ни е особено важно”.

Нито сме предупредени, нито ни е казано колко, добави Борисов, запитан дали правителството е планирало някаква сума. Аз дадох 50 хил. евро – огромна сума за нас, но мисля, че достатъчно и осезателно подпомогнахме, припомни Борисов гласуваните в Малта средства за Африка. 

 

#миграционен натиск #Ахмет Давутоглу #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »