Борисов към кметовете: Очаквайте тежки финансови корекции! Очаквайте да падат проекти!

Борисов към кметовете: Очаквайте тежки финансови корекции! Очаквайте да падат проекти!
A A+ A++ A

Кметовете да събират повече пари от местните данъци и такси, призова днес премиерът Бойко Борисов. Той предупреди, че е възможно ЕС да намали финансирането на европейските програми за сметка на новите приоритети - сигурността и миграцията.

Пред заплахата на тероризма Европа променя курса и отделя милиарди евро за сигурност, които ще трябва да бъдат намерени от някъде и е възможно това да стане чрез по-строг контрол по европейските програми, предупреди Борисов по време на конференцията "Перспективите пред местната власт и новия програмен период", организирана от сдружение "Граждани за европейско развитие на България" и фондация "Ханс Зайдел".

Борисов обясни, че към момента нямало нагласа у европейските лидери за намаляване на парите по европейските програми за новия програмен период, особено за България, която била втора по усвояване за 2015 г. и имала само 2% финансови корекции.

Премиерът обаче предупреди кметовете, че една-две общини да объркат и е възможно средствата от Брюксел да намалеят.

"Очаквайте тежки финансови корекции! Очаквайте да падат проекти!", предупреди Борисов и призова кметовете да не се изкушават с обществените поръчки.

„Всичко се наблюдава. Да не дойдете след това да ми кажете сгреших. От една страна ви наблюдаваме от службите, от друга страна ни наблюдават от Европа – все някъде ще закъсате“, предупреди Борисов. Той призова обществените поръчки да се изпълняват прозрачно, ясно и чисто.

Премиерът лансира идеята за нулеви ставки на местните данъци и такси в селата, докато на "жълтите павета" да се повишат. "Надявам се да престанете да се правите на добри. Местните данъци и такси са инструмент, с който вие можете да оправите бюджета си. Като искаш да си на жълтите павета, не може таксата да ти е същата, както в някое село", заяви Бойко Борисов, визирайки както София, така и няколко от големите областни градове като Пловдив и Варна. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обаче наскоро обяви, че няма да вдига данъците и таксите за столичани и те остават без промяна през следващата година.

"Имате дългове, но не искате вие да си ги съберете в населените места, където живеете, а искате като дойдете при мене да ви извадя - първите заявки са за около 160 милиона", упрекна премиерът кметовете.

Борисов посъветва кметовете да скъсат с популизма и да бъдат прагматични. "Трябва да престанете с популизма. Той е много хубав, но в края на краищата ние имаме огромни задължения да плащаме за новите предизикателства като отбраната и изграждането на нови съоръжениея и т.н. Искам много сериозно да си мислите и преди да дойдете при мен за пари, ще искам всеки от Вас да каже колко е събрал от местни данъци и такси и какви мерки е предприел. Няма да пожаля никой, ако не си е свършил работата. По стотици милиони лева отиват, заради недобре свършена работа. Навсякъде всичко се плаща", заяви Борисов и добави: "Няма значение кой кмет от коя партия е. Трябва абсолютна мобилизация от държава и общини да си съберем данъците“.

#кметове #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници