BBC: Мигрантската криза - трудният път през България

BBC: Мигрантската криза - трудният път през България
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Докато България засилва охраната си по границата, мигрантите, които минават през страната на път към Сърбия, са подложени на засилени проверки от полицията. Някои от тях разказват за пътуването си пред ВВС.

Страхът дебне в планинските проходи между България и Сърбия, но това е различен страх от този по улиците на Париж и Брюксел. Мигрантите, които извървяват този път всяка нощ, се страхуват от българската полиция, от студа, но преди всичко се страхуват, че след всичко Европа няма да ги приеме, цитира агенция ''Фокус''.

А тогава ще бъдат върнати на милостта на тези, от които се страхуват най-много – от талибаните и от така наречената група „Ислямска държава“.

Те виждат и горчива ирония – същите екстремисти, които са ги тормозили у дома, сега всяват страх в страните, където търсят убежище, като в същото време засилват неприязънта на местното население към тях.

На зазоряване малка група мигранти чака пред центъра за бежанци в сръбския град Цариброд. Тук те ще бъдат регистрирани, ще им вземат пръстови отпечатъци и ще могат да се качат на автобуси до границата на Хърватия. Всеки от тях може да разкаже по една ужасяваща история за българската полиция.

„Много са лоши. Хванаха ни в София. Трябваше да им дадем всичките си пари – 500 долара, за да ни пуснат“, казва Али от Кандахар.

„Бяхме 17 души в малка стая, държаха ни там, в затвора, в продължение на пет дни. Нямахме достатъчно храна. Отнасяха се с нас зле“, разказва Хасна – млада жена от язидската общност в Ирак. Брат й показва снимки на разрушения от джихадистите град Синджар, от който са избягали.

Заместник вътрешният министър на България Филип Гунев заявява, че дори да е имало случаи на полицейско насилие срещу мигранти, те са изолирани и са разследвани незабавно.

Междувременно, по думи на мигрантите, таксиметрови шофьори дебнат в близост до границата, където качват хората, а след това ги карат до бежанските лагери срещу добра сума.

 

#екстремисти #ислямска държава #Сирия #бежанци #мигранти #Ирак #България #Димитровград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »